Subscribe via: RSS

IC 434 – “Anhedonia

Posted on 08 December 2011

IC 434 – “Anhedonia

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 9 december 2011

Genre: Dark electro, EBM

8/10

Originell och organisk electro med svängigt driv

Dessa belgare uppmärksammades i mitten av 90-talet av Dirk Ivens, när han revitaliserade sin gamla etikett Body Records där IC 434 under 1996 släppte sitt första riktiga album ”Weathering Skies”. Receptet var en simpel, men robust, blandning av electro och old school-body med ett utpräglat analogt sound. Ett slags dark electro, fast i en ganska egen och mycket mer primitiv tappning. Det blev två album till på Body Records innan det blev tyst från Geert De Wilde. 2008 gjorde dock IC 434 comeback med albumet ”Bacteriate” via tyska Infacted Recordings som hade ett betydligt modernare, om än fortfarande analogt, sound. När de nu följer upp detta album med sitt femte i ordningen, ”Anhedonia”, ser vi en återgång till deras mer ursprungliga, och i mitt tycke mer unika och personliga, sound.

”Anhedonia” bjuder på tolv spår som karaktäriseras av ett energiskt driv, sköna electro-slingor, ett hyfsat högt tempo och en ljuvlig analog ljudbild. Det är egentligen bara det suggestiva introt, som bygger upp stämningen inför det andra spåret, ”Social Reality”, samt det lika suggestiva instrumentala spåret ”The Waiting”, som bryter av. Annars är det energi, tempo och jävlaranama som gäller! Ovan nämnda ”Social Reality”, som är det första egentliga spåret, sätter ribban direkt. Oemotståndlig dansmusik med en ilsken betraktelse över det moderna samhället och dess människofientliga livsideal. På detta vis fortsätter det, med hög genomgående kvalitet, och fortsatt fokus på samhällsfrågor och etiska betraktelser över djurindustrin, plågsamma djurförsök, miljöfrågor etc. Detta genuina patos är något som skiljer IC 434 från många andra band inom denna genre, där teman som personlig ångest, våld och äckel är populära. Personligen tycker jag att IC 434’s texter om kreatursslakt och tjurfäktning är mycket mer ”hardcore” än det mesta som erbjuds, om det nu är det man är ute efter. Och dessutom är det mer tänkvärt! (fortsättning nedan)

Höjdpunkterna på ”Anhedonia” är många! Inledande ”Social Reality”, titelspåret ”Anhedonia”, ”Deportation” och den lite långsammare, men blytunga ”Rats” sticker ut lite extra. Jag tycker att albumet tappar lite i slutet där några lite profillösa låtar avlöser varandra, men avslutande instrumentala ”Barnard 33” gör att albumet ändå avslutas med att ge mersmak. Jag hoppas, och tror, att man kommer få höra flera låtar från detta album spelas frekvent på olika dansgolv under lång tid framöver. Jag kan inte tänka mig bättre dansgolvsmusik, då denna har både de medryckande synthslingorna, ett högt tempo och ett befallande tonläge. Det funkar ypperligt på mig, i alla fall!

Jag tycker nog att ”Anhedonia” är det starkaste albumet från IC 434 hittills, möjligtvis med undantag av ”Dogondance” från 1998. Kvaliteten är, som sagt, hög och jag uppskattar verkligen att de återgått mer till sitt ursprungliga sound, som både är mer originellt än den riktning de tog på föregående album och, i mitt tycke, mer tilltalande. Med sitt analoga och gammaldags elektroniska sound skapar de electro som känns organisk och som verkligen svänger! Underbart!

// Anders Eklund, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. An Ideal World  1:31
 2. Social Reality  3:46
 3. Anhedonia  4:22
 4. Black Boy’s Dead  5:28
 5. Deportation  4:40
 6. Doomwatcher  4:38
 7. Rats  5:34
 8. Sangre De Toro  4:54
 9. The Waiting  4:25
 10. Skullwatch  4:35
 11. Broken Child  4:31
 12. Barnard 33  4:40
Share Button

One Response to “IC 434 – “Anhedonia”


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] 30 april 2012. Video: Richard Guillaume (Combat Voice), redigering: IC 434. Låten hämtad från senaste albumet med samma namn. […]