Subscribe via: RSS

Gary Numan – “Dead Son Rising”

Posted on 19 December 2011

Gary Numan – “Dead Son Rising”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Mortal Records (Border Music)
Releasedatum: 17 oktober 2011

Genre: Darkwave, industrial rock

7/10

Rockig Darkwave fusionerat med industriella rytmer

Den gamla synthpopparen Gary Numan är tillbaka med en betydligt mörkare skapelse än vad han skapade på det glada 80-talet.

“Dead Son Rising” släpptes tidigare under hösten via Garys egna skivbolag Mortal Records.

Gary Numan har ett långt samarbete med den brittiske producenten och DJ:n Ade Fenton, som också varit högst involverad i detta album. Introspåret “Resurrection” är av en stämningsfull elektronisk art medan rockiga “Big Noise Transmission” och den lugna “Dead Son Rising” för tankarna till hur Mortiis lät på deras senaste album “Perfectly Defect”.

Många olika element samsas på “Dead Son Rising”. Elektroniska gitarrer gör att de låter som industrirock av typen Nine Inch Nails eller Rob Zombie, medan lugnare passager snarare påminner om neoklassiska pianostycken. Detta kombinerat med ett allmänt elektroniskt sound ger en intressant blandning. Även spår av acid och trance hörs i små fragment i vissa låtar.

“For the Rest of My Life” är en skön elektronisk darkwave-osande låt medan fortsättningsspåret “For the rest of my life (Reprise)” låter som en lugnare variant av det hektiska soundtracket till den brittiska zombierullen “28 Veckor Senare”. “Not The Love We Dream Of” är ett vackert lugnt pianostycke med Garys röst som stillsamt framför sången.

Albumet är genomgående välproducerat med hög ljudkvalité. Frontmannens sång är väldigt varierad vilket både ger ett större djup men som ibland tangerar rockartisters sångteknik . Detta är i sig inget negativt, men i en elektronisk kostym som denna kan den kännas främmande för den gemene syntharen.

Spåret “We are the Lost” är hård och pampig och med sparsam och svepande sång. Den har ett sound som lika gärna hade passat i något trance-sammanhang.

Den bitvis rockiga sången till trots är låtarna ofta helt utan den poprockiga struktur som förpestar många annars lysande arrangemang i nyss nämnda genre. Detta ger en positiv klang i det musikaliska ölglaset. Eller som i Gary Numans fall: Ett glas innehållandes en spännande drink  med många fina ingredienser men utan det där lilla extra.

// Niklas Hurtig, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Resurrection  3:25
 2. Big Noise Transmission  4:20
 3. Dead Sun Rising  4:57
 4. When The Sky Bleeds, He Will Come  4:47
 5. For The Rest Of My Life  5:02
 6. Not The Love We Dream Of  5:11
 7. The Fall  4:20
 8. We Are The Lost  5:09
 9. For The Rest Of My Life (Reprise)  5:44
 10. Into Battle  5:04
 11. Not The Love We Dream Of (Piano Version)  4:52
Share Button

Comments are closed.