Subscribe via: RSS

Channel East – “Window to Earth”

Posted on 21 December 2011

Channel East – “Window to Earth”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Codeline Records (EchoZone)
Releasedatum: 28 oktober 2011

Genre: Synthpop

7/10

Väl sammansatt synthpop med träffsäkra melodier

Den tyska synthpoptrion Channel East, som består av Toni Tzschoppe, David Herzig och Kathrin Knöfel, bildades 2005. Via det lilla tyska skivbolaget Codeline Records debuterade man under 2008 med EP’n “Who You Are”, som följdes upp med debutalbumet “Between Humans” året därpå.

För snart två år sedan introducerade man det nya materialet med EP’n “Suffering to Me” och nu kan man äntligen presentera bandets andra album “Window to Earth”.

Albumet är fyllt med välkomponerade melodier och snygga ljud som för synthpopfantasten är ren bomull för själen. Den höga produktionsstandarden håller genom samtliga av de elva albumspåren och bottennappen är få. Autotune och andra liknande effekter används i vissa av spåren, något jag till en början hade lite svårt att vänja mig med. Poängteras bör dock att man nyttjar autotune just på det sätt det bör användas – för att tillföra en spännande effekt och inte för att korrigera falsksång. Sångaren i sig inte har några större problem med att brista eller hålla tonen. Variationen av tempo, stil och ton gör det lättlyssnat. Det är oerhört svårt att inte ryckas med i de träffsäkra melodierna och synthlingorna som toppas med starka refränger.

Channel East lånar friskt av framgångsrika element både från åttio- och nittiotalets synthpop, men med en stark och originell sånginsats och en hel del fräscha grepp gör man det på ett bra sätt utan att bli plagiat.

Efter inledande starka upptempohits som (det tidigare singelsläppet) “Suffering to Me” och “Queen Aplomb”, den lite mer melankoliska “Way of Life” så bryter man mönstret mitt i albumet med lugna och mycket atmosfäriska “Window”, med gästspel av !distain-duon Manfred Thomaser och Alexander Braun. (fortsätter nedan)

På den andra halvan fortsätter man i upptempo och “Tears are Crying Enough” ger mig i refrängen starka vibbar av Modern Talking under deras glansperiod. Instrumentallåten “Take off to Skyline” ger ytterligare ett perfekt placerat andrum, innan man avslutar med “Send you an Angel” och den något annorlunda “Disco Boy”.

Utöver detta inkluderas tre bonusremixer. Två av dessa är suveräna dansgolvsversioner av bandets tidigare hit “Document 9” signerade Frozen Plasma och Assemblage 23 som båda ger låten en härlig futurepop-klubbig känsla. Re:Legion gör en trancig version av “Who You Are” som möjligtvis är det svagaste spåret på albumet, vilket säger en hel del om kvaliteten.

Om man sedan skall klaga på något rent konkret, så är det möjligtvis det bristfälliga engelska uttalet (Läs: “I saaaank you…”) som återfinns i flera av låtarna. Men faktum är att efter ett antal genomlyssningar, när låtarna väl satt sig, så är det inget jag hänger upp mig på speciellt mycket.

I sin helhet så är “Window to Earth” ett väldigt bra sammansatt album som stryker under det fortfarande finns band som är trogen den moderna synthpopens tradition – med starka melodier, välskrivna låtar och en hög produktionskvalitet.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Success  3:56
 2. Suffering to Me  3:59
 3. Thank You  4:27
 4. Queen Aplomb  3:56
 5. Way of Life  5:34
 6. Window (feat. !distain)  5:15
 7. Still You  4:08
 8. Tears are Crying Enough  4:37
 9. Take off to Skyline  2:27
 10. Send You an Angel  4:35
 11. Discoboy  3:58
 12. Document 9 (clubmix by Frozen Plasma)  4:54
 13. Who you Are (trancemix by Re:Legion)  6:12
 14. Document 9 (remix by Assemblage 23)  5:21
Share Button

Comments are closed.