Subscribe via: RSS

vProjekt – “Exhilarate & Disgust”

Posted on 09 November 2011

vProjekt – “Exhilarate & Disgust”

Format: CD, 2CD, Digital, Spotify (CD1), Spotify (CD2)
Skivbolag: Deathwatch Asia
Releasedatum: 29 augusti (digital) / 28 oktober (CD/2CD)

Genre: Electro-industrial

10/10

Ett Skinny Puppy för en ny generation

När jag fick det här albumet att recensera, med den för mig okända akten vProjekt, och satte på inledningsspåret så tänkte jag omedelbart att det här låter som något av alla de moderna så kallade harsh EBM eller aggrotechband som är populära just nu. Det lät hårt och distat med precis den sortens sång som är lite skrikig och distad på samma gång. Men, det dröjde nog inte ens en halv minut innan jag började inse att detta var något mer än så. Visst finns det inslag av modern harsh EBM här och där, men det är bara en av många komponenter i den mycket komplexa och mångfacetterade ljudbild som kännetecknar ”Exhilarate & Disgust”. Efter ett par låtar for tankarna snarare till Skinny Puppy eller f/a/v, som salufördes genom sin koppling till :Wumpscut: även om musiken var så mycket mer avancerad och egensinnig. Jag påstår inte att vProjekt låter som något av dessa band, utan det är den gränsöverskridande och totalt förutsättningslösa inställningen till musikskapandet som är gemensam för dessa artister, åtminstone enligt mitt tycke. Här kan vilka influenser som helst, kan det tyckas, användas, vridas och vändas på, hackas sönder, blandas huller om buller, för att sedan sättas ihop till något fantastiskt och helt unikt.

Personen bakom detta projekt är en australisk yngling vid namn Eugene Nesci och detta är, vad jag förstår, hans debutalbum. Jag vet inte hur bra jag är på att sia framtiden, men jag skulle bli mycket förvånad (annars, bestört) om inte han kommer att sälla sig till de stora namnen inom synthmusiken. Den bredd han uppvisar i sitt musikaliska uttryck, den idérikedom, den, med avseende på invanda konventioner, respektlösa kärlek till elektronisk musik han visar upp är verkligen inte var dag man stöter på.

Det som under de första tio sekunderna lät som standardmässig harsh EBM visar sig vara en närmast episk uppvisning i elektronisk komposition och atmosfärskapande. Här finns i princip alla subgenrer inom den hårdare synthmusiken representerade på ett eller annat sätt, men inget låter någonsin som typiska standardexempel på endera av dem. Det finns alltid detaljer som är mer komplexa, eller fullständigt oväntade. Nesci visar också upp en förmåga att använda sin röst på en mängd olika sätt, alltid med utmärkt resultat. Ibland är rösten mörk och ödesmättad, ibland skränig och distad och ibland melodiös och relativt obehandlad. Oavsett hur rösten är använd så låter det fenomenalt, och blandningen av olika typ av sång skänker ett än större djup till de redan så fängslande kompositionerna.

Det känns som om jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta album. Det är helt överflödigt att nämna några specifika låtar. I princip alla är fantastiska, och som om inte det var nog finns det femton spår långa albumet i en utgåva med ett tolv spår långt bonusalbum med titeln ”A Beautiful Reprise” ***. Här bjuds vi på nya spår, remixer och ett samarbete med Johan van Roy från Suicide Commando. Dessa uppvisar om möjligt än ännu större bredd än originalalbumet och håller i princip samma kvalitet. Inte ofta man kan säga det om bonusskivor! Jag vet inte om Nesci medvetet valt ut otroligt kreativa artister att remixa hans låtar, eller om de bara blivit inspirerade av den inneboende kreativiteten i originalmaterialet. Men remixerna här tillför verkligen något till helheten och funkar inte bara som utfyllnad, vilket jag ofta tycker är fallet med remixer.

”Exhilarate & Disgust” är utan tvekan den mest inspirerande och oväntade upptäckt jag gjort på mycket länge inom synthgenren. Den måttlöst kreativa blandningen av influenser tillsammans med enorm teknisk skicklighet och fingertoppskänsla gör vProjekts musik till något helt unikt. Här ryms harsh EBM, old school EBM, dark electro, electro-industrial, dubstep, breakbeats, ödesmättade instrumentala låtar och mycket mer därtill – och resultatet låter aldrig splittrat eller osammanhängande! Jag hoppas verkligen att Eugene Nesci fortsätter att skapa musik och utveckla sin redan nu geniala talang. Jag hoppas också på att han ska lyckas nå ut till en stor publik så att så många som möjligt får chansen att uppleva detta stora musikskapande! Här har vi ett Skinny Puppy för en ny generation, skulle jag våga säga!

// Anders Eklund, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist “Exhilarate & Disgust” – CD1

 1. Humanside  3:46
 2. Terraform  5:34
 3. Exhilarate & Disgust  6:41
 4. Splinters In The Frame  6:10
 5. Rely  4:34
 6. Warlord  5:19
 7. Thermite  5:45
 8. Contrition Cell  3:51
 9. Young Blood  3:16
 10. A Kiss Between The Eyes  5:19
 11. Tower Of Memories  4:21
 12. Inflect Infinity  4:15
 13. Shape Of Days  5:14
 14. In Severance  5:02
 15. Wake  6:36

Tracklist “A Beautiful Reprise” – CD2 (Bonusalbum) ***

 1. Swarms And Hives (feat. Johan van Roy)  6:28
 2. The Sky Fell Aground  5:59
 3. Thermite (Slumbering X-plosive Remix by AmGod)  5:23
 4. Voices That Call To Us (Fading Far Behind)  5:08
 5. Humanside (Humanization Remix by Controlled Collapse)  5:38
 6. Breaking  6:13
 7. Raptures  4:26
 8. A Kiss Between The Eyes (Die Sektor Remix)  4:25
 9. Taste  4:49
 10. Splinters In The Frame (Lexincrypt Remix)  6:06
 11. Avalanche  6:29
 12. Night Imager + Onychophora  7:12
Share Button

One Response to “vProjekt – “Exhilarate & Disgust””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Deathwatch Asia, som under året gjort skivsläpp med bland annat VProjekt, Sin D.N.A, Cygnosic, Reaxion Guerrilla och Surgyn, passar nu på att fira av 2011 med […]