Subscribe via: RSS

Progress Productions handplockar jänkare

Posted on 11 November 2011

Progress Productions handplockar jänkare

Svenska Progress Productions har kommit överens med det amerikanska skivbolaget Division 87 Records om de europeiska rättigheterna för The New Division, som inleder med nya albumet “Shadows” i januari. (Provlyssna snuttar från hela albumet nedan!)

Torny Gottberg uttalade sig enligt följande

“Första gången jag hörde det här bandet vart jag helt knäckt. Det var som Depeche Mode, Joy Division med Editors vibbar. Deras fantastiska mix av popmusik och elektronisk dito kommer vara en välbehövlig injektion i scenen”.

The New Division startades som ett simpelt hemmaprojekt av låtskrivaren John Kunkel 2005 under hans tid på college. Efter en flytt från Uruguay (där han bodde under arton år) till södra Kalifornien började han experimentera med synthar efter starka influenser av band som Joy Division, New Order och Depeche Mode.

Från början var The New Division ett hobbyprojekt med låtar som aldrig var tilltänkta för skivsläpp, men med tiden så byggdes lagret av låtar på och drog till sig uppmärksamhet från andra musikintresserade skolkamrater på California Baptist Universit. Under slutet av 2007 hade soloprojektet förvandlats till en kvartett. Michael “Janzie” Janz var den första bandmedlemmen som rekryterades och kort därefter inledde duon sin livekarriär via ett antal mindre spelningar lokalt. Brock Woolsey som fattat tycke för bandets musik vid en av spelningarna rekryterades som gitarrist, varpå bandet drog uppmärksamhet till sig från den närmaste staden Riverside, där man vid en spelning på “Back to the Grind Coffee House” rekryterade keyboardisten Mark Michalski som senare skulle komma att spela en viktig roll för vidareutvecklingen av bandets sound.

Trots över 300 låtidéer och demos på lager skriver man kontinueligt nytt material.  “Vi tror att det bästa sättet att producera bra musik är att skriva många låtar” säger frontmannen John – och fortsätter: “Jag vaknar upp varje dag med nya idéer och söker ständigt upp nya källor till inspiration. Ibland kan jag skriva tre låtar på en dag. Det är något jag älskar och det fungerar som terapi för mig.”

Medan John Kunkel fokuserar på låtskrivandet så bidrar de andra medlemmarna med att utveckla bandets livespelningar och utveckling av bandets sound. “Jag ska inte ljuga, vi var riktigt dåliga live tidigare” – säger “Janzie”. “Men vi har kommit väldigt långt sedan vi startade. Där vi tidigare ibland kopplade in en ipod och tryckte play på vissa låtar gör vi idag mer av vad band som till exempel Deadmau5 gör med Ableton. Enda skillnaden är att vi är en kvartett, låter new wave och ibland använder en livetrummis.”

“Shadows” släpps den 25 januari via Progress Productions. Provlyssna låten “Opium” här!

Tracklist TBA

  1. Opium
  2. Shallow Play
  3. Sense
  4. Shadows
  5. Violent
  6. Soft
  7. Munich
  8. True Lies
  9. LA Noire
  10. Hearts For Sale
  11. Special
  12. Memento
  13. Shadows II
  14. Saturday Night

The New Division – Shadows (Album Sampler) by ProgressProductions

Share Button

Comments are closed.