Subscribe via: RSS

Javelynn – “Chimaera at Heart”

Posted on 04 November 2011

Javelynn – “Chimaera at Heart”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: 28 oktober 2011

Genre: Electropop, Electropunk

6/10

Faller ganska platt efter barnsligt smittsam inledning

Efter att ha varit en del av Ashbury Heights (tillsammans med låtskrivaren Anders Hagström) på bandets två första skivsläpp; debutalbumet “Three Cheers for the Newlydeads” (2007) och EP’n “Morningstar in a Black Car” (2008), så återvänder nu Yasmine “Yaz” Uhlin med sin nybildade trio Javelynn.

Signat till tyska Out Of Line så presenterar trion (som även består av keybordisten Elle Aeon och Johan Andersson) nu debutalbumet “Chimaera at Heart”.

Låtstukturen och grunden i kompositionerna påminner en hel del om Ashbury Heights tidiga material. Den rebelliska attityden (som var ett av nyss nämda bands absluta signum) tillsammans med de rappa och nerskitade elektroniska arrangemangen ligger till grund i låtarna. Dessa kryddas i sin tur upp med gitarriff och en Yasmin Uhlin i electropunk-mode. Alice in Videoland möter 2000-talets electropop, ungefär. (fortsättning nedan)


Yasmines röst smälter in bra i ljudbilden och är ganska trevlig at lyssna på, detta trots att hon inte är hundraprocentigt tonsäker genom hela albumet. Låtarna i sig är i mångt och mycket stöpta i samma form, vilket gör det lite slätstruket. Tyvärr håller låtskrivandet heller inte riktigt hela vägen. De inledande “Wannabe”, “Die Young” och “Morphine” är alla tre barnsligt smittsamma. Men efter den lysande inledningen så faller albumet tyvärr till stora delar ganska platt under den andra halvan.

“This Song is Not About You” och “Skip a Heartbeat” är godkända låtar som i vissa partier andas Ashbury Heights under sina bästa stunder. Tyvärr är de ganska intetsägande och tråkigt arrangerde för att riktigt komma till sin rätt. “Beat You”, som var det första vi fick höra från denna nykomponerade trio (via samlingsskivan “Awake the Machines” tidigare i år) är en riktig hit som gnager sig fast och är (tillsammans med “Die Young”) en av mina absoluta favoriter på albumet.

“Chimaera at Heart” blandar och ger. Ett par av låtarna håller riktigt hög klass medan andra faller i skymundan och har svårt att fastna även vid en tjugofemte genomlyssning. Bortsett från den starka inledningen så faller lite av andan genom upprepningar och låtar som borde rensats bort redan vid demostadiet. Javelynn har dock lagt en stark grund att stå på och med ytterligare finslipning av sitt sound, några nya grepp och idéer så är jag övertygad om att man kan prestera en långt bättre uppföljare.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

  1. Wannabe  4:23
  2. Die Young  3:38
  3. Morphine  5:00
  4. Infinity  4:26
  5. La Fin Absolue Du Monde  4:11
  6. Oh Dear  2:57
  7. This Song Is Not About You  3:53
  8. Skip A Heartbeat  4:13
  9. Beat You  3:40
  10. Crisis  3:13
Share Button

Comments are closed.