Subscribe via: RSS

Encephalon – “The Transhuman Condition”

Posted on 21 November 2011

Encephalon – “The Transhuman Condition”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Dependent Records
Releasedatum: 28 oktober 2011

Genre: Electro-industrial, Synthpop

7/10

Tuggummisynth som ligger helt rätt i tiden

Efter medverkan i diverse skräckfilmer (“Necromentia”, “The Claw”) och på några samlingsskivor har nu svåruttalade Encephalon släppt sitt debutalbum. “The Transhuman Condition” är en rätt klassisk synthplatta där man har gjort det mesta rätt och ger Kanada ytterligare en guldstjärna.

Trion, bestående av Matt Gifford, Sam Mainer och livemedlemmen Alis Alias, bildades 2005 och med “The Transhuman Condition” visar man att man är fullt förmögna att stå på egna ben.

Det tolvspåriga albumet inleds med softad synth som slickar trumhinnorna, den väldigt karaktäristiska sången bidrar till att lyfta materialet ytterligare, där framför allt bandets största hit “Daylight”, den Depeche Mode-doftande “A Lifetime of Puppetry” och titelspåret “The Transhuman Condition” sticker ut på ett mycket positivt sätt. Ett par låtar in på albumet skiftar tonen till det mörkare och Encephalon visar på tydliga electro-industrialambitioner med “Mariana’s Trench”, innan man med “Drop Dead” snörar på sig popskorna. (fortsättning nedan)

Bandet låter som bäst när de fokuserar på sin 90-talsflörtande softsynth, även om man behärskar de mörkare tonerna väl, dock tappar man bandets vokaliska kvaliteter när man stiger ner till de mörkare skalorna. Den på sina ställen något tafatta mixningen avhjälper knappast detta faktum, utan passar sig mycket bättre på de ljusare slingorna.

Encephalon visar med “The Transhuman Condition” att det går alldeles utmärkt att göra tuggummidoftande synthpop 2011 utan att det behöver kännas radioinfekterat. De mörkare spåren skapar en tyngd trots att de tappar lite i kvalitet. Musiken är väl genomarbetad och samarbetet med landsmännen Fractured är lyckat, där man adderar ytterligare en dimension i ljudbilden.

VG+, som min gamla högstadielärare skulle ha sagt.

// Joakim Holfve, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Rise  5:23
 2. The Transhuman Condition  4:49
 3. Daylight  5:25
 4. Garden  5:23
 5. The Killing Horizon  5:10
 6. Marianas Trench  5:45
 7. Drop Dead  5:00
 8. Scar On Scar On Scar  4:47
 9. A Lifetime Of Puppetry  5:45
 10. Human Shield  4:09
 11. Face First (With Fractured And Famine)  6:05
 12. Past The Grave  4:44
Share Button

Comments are closed.