Subscribe via: RSS

Diary Of Dreams – “Ego:X”

Posted on 08 November 2011

Diary Of Dreams – “Ego:X”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Accession Records
Releasedatum: 29 augusti 2011

Genre: Darkwave

6/10

Välproducerat men splittrat från darkwave-långkörarna

Diary of Dreams är darkwave-långkörarna från Tyskland, som nu är aktuella med bandets fjortonde album i ordningen – “Ego:X”, som släpptes sent i somras via frontmannen Adrian Hates egna skivbolag Accession Records.

Albumet är uppdelat i de två delarna X1 och X2. Den första delen består av 17 spår och den andra av ett originalspår och tre remixer. X1 är uppdelad med kortare mellanspår (element) vilket ger ett något splittrat intryck, då en del av de vackra och intressanta bitarna återfinns i dessa kortare element. Dessa korta mellanspel består i stort av upplästa textrader på tyska och är nästan helt utan sång. De går att lyssna på och inramar säkert för den tyskspråkige albumets tema. Men för oss som inte läst tyska på några år blir dessa mer utfyllnadsspår än den fördjupning av temat som man nog önskar uppnå.

“Ego:X” låter som klassisk Diary of Dreams, men utan att för den delen använda sig av gamla toner och ljudeffekter. Det är för att sammanfatta det enkelt en fortsättning på tidigare album, men utan att varken utvecklas eller repetera sig nämnvärt. Tracklisten varvar dystra spår, vackra akustiska kompositioner och lågmälda gitarrer, som varken tar över eller låter malplacerade.

Några nya inslag är trumpeter och fioler från neo-klassisk musik och dessa återfinns främst i de kortare mellanspelen – elementen. Detta varvat med karakteristiskt och vackert pianoplinkade som återfinns på tidigare album. Adrian är en skicklig sångare som aldrig använder sin röst till max, vilket heller inte skulle passa in i det övergripande mörka soundet. Han blandar engelska och tyska texter i den karakteristiska tvåstämmiga sången, som i vanlig ordning är dyster och lågmäld. Rent generellt är det ett något lägre tempo och sparsammare med elektroniska ljud på detta album än tidigare. (fortsättning nedan)

På två av spåren – singelsläppet “Echo in Me” och “Push Me” får man gästspel av Amelia Brightman, som för övrigt är syster till den något mer kända Sarah Brightman. “Push Me” varvar klassiskt Diary of Dreams-sound men med sång och text som påminner om Deleriums senare albumsläpp. Dessa två något kortare spår är som Diary of Dreams singlar brukar vara. En komprimerad och enklare form av deras sound. För att uppskatta bandet på riktigt bör man i stället lyssna på dom längre och mer komplexa spåren, där Adrian Hates hela musikaliska register får utrymme att binda lyssnaren till hans vackra ljudlandskap.

“Splinter” inleder i stil med soundet på det tidigare albumet “Psychoma?”, men efter tjugo sekunder sker en snabb förändring med hjälp av gitarrer och fioler, dock inte på ett negativt sätt. Det låter som en annorlunda twist av en klassisk Diary of Dreams-låt men när Adrians stämma ljuder under refrängen känner man sig som hemma. Ett bra spår med en litet irriterande textrad: “You make me hate myself”, som framförs med gitarristen Gaun:A‘s hjälp och påminner om punchlinen “The Curse” från låten med samma namn. “Weh:Mut” är i sin tur en stillsam och vacker komposition nästan helt utan elektroniska ljud.

Lite kuriosa är att de korta mellanspelen – elementen – innehåller textrader upplästa av den tyska röstskådespelare Martin Kessler som i Tyskland är känd för att ha agerat bland annat Nicholas Cage och Vin Diesel i filmer som dubbade till tyska.

Albumet höjdpunkter är “Grey the Blue”, “Splinter”, “Fateful Decoy” och “Weh:mut”. Annars är det just de korta mellanspelen (elementen) som drar ner betyget. “Ego:X” är genomgående ganska välproducerat men innehåller alldeles för många utfyllnadsspår.

// Niklas Hurtig, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Into X  2:48
 2. Undividable  3:54
 3. Lebenslang  4:50
 4. Element 1: Zeitgeist  2:57
 5. Grey The Blue  5:49
 6. Immerdar  4:50
 7. Element 2: Illusion  2:57
 8. Push Me (Feat. Amelia Brightman)  4:34
 9. Element 3: Stagnation  2:50
 10. Echo In Me (X-Version)  3:56
 11. Element 4: Angst  3:26
 12. Mein-Eid  5:40
 13. Splinter  4:39
 14. Element 5: Resignation  2:06
 15. Fateful Decoy  6:39
 16. Weh:Mut  5:04
 17. Out Of X  3:15

Bonusdisc

 1. The Return  4:56
 2. Push Me! (X-Version)  4:34
 3. Undividable (E-Mix)  4:32
 4. Undividable (Alternative-Mix)  3:59
Share Button

2 Responses to “Diary Of Dreams – “Ego:X””

 1. www.mommiesplayground.com says:

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “We steal if we touch tomorrow. It is God’s.” by Henry Ward Beecher.

 2. Nathaniel Mascorro says:

  This may not be the best place to ask this, but, I’m looking for Atlanta dentists and I can’t figure out who is good and who is not… do you have any info on this Atlanta dentist? They’reIt’s located Atlanta, 20 min from me. I cannot find reviews on them – Exceptional Smile LLC, 4420 Bankers Cir, Atlanta, GA 30360 – (678) 841-8800