Subscribe via: RSS

Torul – “Partially Untamed”

Posted on 29 October 2011

Torul – “Partially Untamed”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Infacted Recordings
Releasedatum: 14 oktober 2011

Genre: Electropop, Synthpop

7/10

Intetsägande remixer drar ner betyget

I vintras skrev slovenska Torul på för det tyska skivbolaget Infacted Recordings. “Partially Untamed” är andrasingeln från det kommande albumet “In Whole”, som i sin tur blir Toruls andra i ordningen (det första som släpps via Infacted Recordings).

Torul är inget nytt namn. Frontmannen Torul Bernik har komponerat elektronisk musik för diverse olika projekt sedan tidigt 90-tal. Numera är det electropop som gäller, med rötter både i dagens klubbmusik och 80-talets popmusik. Soundet kan beskrivas som en mix av Kraftwerk och Iris lätt kryddat med futurepop i stil med Frozen Plasma.

“Partially Untamed” är en sexspårs singel med de dubbla a-sidorna “In Whole” och “Show Me Your City”. Det är dessa två låtar som inleder denna delvis kluvna singel, följt av fyra remixer på “In Whole”, levererade av bland annat Tenek och Noir Fras.

Singeln som helhet ger ett något splittrat intryck. Huvudlåten “In Whole (Original Mix)” är en modern electropop dans-låt med pulserande klubbbrytmer medan det andra spåret – “Show Me Your City” i sin tur är mer traditionell, modern och atmosfärisk synthpop. Något som jag dock ser som en styrka och ett bevis på bredd och kreativ fantasi. Det som dock påverkar betyget en aning är de fyra ganska ointressanta remixerna på titelspåret. Dessa är väldigt intetsägande, tillför inget speciellt och jag tycker att Torul själv gör låtarna bättre. Detta visade han också upp mycket av debutalbumet, förra årets “Dark Matters”, som sprudlade av elektronisk dansmusik i kombination med atmosfärisk gitarrbaserad darkwave. (fortsättning nedan)

Sammanfattningsvis är “Partially Untamed” en otämjd klubbrökare för synthpoppare som gillar variation och bredd bland influenserna, inte följer annan techno eller elektropop och som föredrar att synthpopen utvecklas och går framåt genom att blanda tidigare nämnda genrer. Singeln är bra producerad och känns fräsch och frisk. Musiken är åt det glada hållet och går i både moll och dur. Sången är i mitt tycke mycket bra och texterna både personliga och intressanta.

Med andra ord; om man tycker att Torul innan detta visat upp ett spretigt och vilset intryck med sin musik, så visar han nu att han hittat hem och styrt kompassen till en mer renodlad och poporienterad musik, fylld med både bredd och kvalitet, vilket gör att jag med spänning ser fram emot vinterns kommande album.

// Mikael Svensson, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

  1. In Whole (Original Mix)  3:43
  2. Show Me Your City  5:32
  3. In Whole (Noir Frais Mix)  4:36
  4. In Whole (Tenek Remix)  4:07
  5. In Whole (Bacteria)  3:26
  6. In Whole (Qualiass Stomp Remix)  4:12
Share Button

One Response to “Torul – “Partially Untamed””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Se videorna till de två senaste singlsläppet här nedan och läs vår recension av “Partially Untamed” här. […]