Subscribe via: RSS

Söderut – “Steg”

Posted on 03 October 2011

Söderut – “Steg”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Wonderland Records
Releasedatum: 5 oktober 2011

Genre: Electropop

8/10

Ett stort kliv framåt på stadiga ben

Söderut har vuxit upp och mognat. Man har blivit en ståtlig fullblodshäst med imponerande stamtavla bland de andra hästarna (som exempelvis Arvid, Emmon och Universal Poplab) i skivbolaget Wonderland Records stall.

Sedan den självtitulerade debut EP:n från 2009, då Söderut var ett bångstyrigt föl i både Bob Hund och Pages fotspår, så har kvintetten som består av frontmannen Anders Söderut tillsammans med Kim Falck, Ida Gillner, Fredrik Ulmhage och Gustaf Hammarlund finslipat sina färdigheter och presenterar nu ett genomtänkt och mycket välproducerad debutalbum. På “Steg” tar man ett stort kliv framåt på stadiga ben ut från stallet till frihetens öppna ängar.

En sak som kommer med mognad och erfarenhet är att man inte behöver gapa och slå på stora trumman för att göra sig hörd. Detta förstår Söderut, som istället tonat ner sin samhällskritik och beblandat den med poesi om vardagsrealism på ett mycket moget och intelligent sätt – utan pekpinnar om att vi har rätt och ni har fel. De beskriver vår vardag i Sverige ur deras eget perspektiv och du får själv tolka och bilda din egen uppfattning som lyssnare. Ljudbilden är oerhört snygg och balanserar mellan elektriska synthar, gitarrer & elbasar och akustiska inslag från piano och munspel, något som förgyller några av låtarna istället för samplade effekter.

Både kreativt och livfullt. Soundet är modernt och oerhört snyggt, svepande synthslingor blandat med dansanta rytmer – och Anders sjunger fantastiskt bra jämfört med många andra i genren. Skånskan är (givetvis) där men något mer finslipad och nertonad. Jag vill ta tillfället i akt och ge Wonderland Records ett plus i kanten för att de besitter känslan för att leverera kvalitet.

“Steg” innehåller totalt nio låtar inklusive de två tidigare singelsläppen “Dansande Homofober” och “Kärlekspsykopat”. Dessa två har dock stöpts om i något av en ny form för att passa in på albumet, vilket de gör till fullo. Alla låtar håller bra klass, men “Fegland” och “Sämsta Platsen” har blivit två av mina personliga favoriter.

Söderut bjuder på en imponerande stark debut som innehåller både gammalt och nytt i en snygg förpackning. Inte sedan stallkollegan Arvids självtitulerade album har jag hört en så pass bra debut producerad i Sverige (Fegland). Jag lägger ner mitt pansar och kapitulerar in för dessa kärlekspsykopater och dansar med “Steg” som en homofob med ett stort leende på läpparna. Jag har funnit en ny vän som fått den bästa platsen i min CD-hylla.

Att “Steg” inte erhåller ett högre betyg beror på att jag inte är säker på om detta är en blivande milstolpe eller ett mästerverk i dagens enorma mediebrus i fegland. Men om det visar sig att jag har fel, då lyfter jag på hatten och lovar att äta upp den.

// Mikael Svensson, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

1. Vad Hände  3:45

2. Kärlekspsykopat  4:20

3. Pansar  5:59

4. 40 På 50-väg  7:39

5. Blindfläck  4:05

6. Dansande Homofober  4:01

7. Radio Dur  4:47

8. Fegland  4:19

9. Sämsta Platsen  5:22

Share Button

Comments are closed.