Subscribe via: RSS

Severe Illusion – “No More Alive Than You Deserve”

Posted on 13 October 2011

Severe Illusion – “No More Alive Than You Deserve”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Complete Control Productions
Releasedatum: 23 september 2011
Genre: Electro, EBM, Industrial
Bandmedlemmar: Fredrik Djurfeldt, Ulf Lundblad
Land: Sverige
Recensent: Anders Eklund

FacebookLast.fmSpotifyDiscogsSoundcloud

Hypnotisk synthdystopi med ett industriellt driv

Jag minns än idag hur jag någon gång 2002 fick syn på ett obekant namn i en postorderkatalog och bestämde mig för att testa det nya svenska bandet Severe Illusions första EP ”Discover Without Reflection”. Jag tror det dröjde cirka 30 sekunder från att jag satt igång det första spåret innan jag insåg att detta är ett band att hålla ögonen på. Nu, snart tio år senare, släpper duon sitt fjärde fullängdsalbum ”No More Alive Than You Deserve” via den Stockholmsbaserade etiketten Complete Control Productions. Det har gått fem år sedan det förra albumet, ”Shortcut To Civilisation” och mina förväntningar har varit höga.

Även om bandet oftast, och helt klart med visst berättigande, kategoriseras som EBM, så är det inte fråga om någon stereotyp standard-EBM. Det finns inte mycket likheter med band som DAF, Nitzer Ebb eller Front 242, som kanske är de tydligaste stilbildarna inom genren. Severe Illusions sound är monotont, malande, kyligt och har en tydlig industriell karaktär. Det kanske märks mer än någonsin tidigare på detta album. Ska man jämföra med något så ligger kanske vissa belgiska 80-talsband närmast till hands, Vomito Negro eller vissa saker med The Klinik, men det är mest en fråga om en likhet i atmosfär än i själva låtarrangemangen.

Låtmaterialet på ”No More Alive Than You Deserve” är inte skapat för att vara lättlyssnade dansgolvshittar. Albumet är ett konsekvent och genomtänkt politiskt statement, vilket framgår tydligt av låttexter, albumtitel och en manifestliknande text i konvolutet som för tankarna till industrimusikens pionjärer i början på 80-talet. Soundet kompletterar det politiska budskapet utmärkt. De kyliga och minimalistiska arrangemangen, dominerade av hypnotiska basgångar, tunga rytmer och sjok av distorsion, understryker de dystopiska skildringarna av västvärlden och ifrågasättandet av våra moraliska (?) principer. Trots att sången är distorderad hör man oftast texterna utan större problem. Förutom grundelementen vävs snygga synthslingor in här och där, men utan att musiken förlorar sitt karga och ödsliga uttryck. Istället för smattrande synthtrummor genomsyras musiken av tyngd och ett obönhörligt industriellt driv. Produktionen balanserar förträffligt mellan skavande oväsen och kristallklara elektroniska ljud med en experimentlusta och fingertoppskänsla för subtila detaljer. Bandet har, i mitt tycke, renodlat de inslag i sitt sound som tydligast illustrerar den samhällsbild som de vill beskriva.

Albumet inleds med några i sammanhanget ganska lättillgängliga och smittsamma låtar, ”Mockingbird”, ”Try Harder” och ”Clear Head”, som för övrigt släpptes som digital singel några månader innan albumet. Låtmaterialet blir sedan mer och mer kompromisslöst, vilket kulminerar i de kaotiska och industriella spåren ”Rotating Knives, Yes” och ”Cultural Identity +”. Albumet avslutas sedan med de dystra spåren ”And Them We Kill” och ”Dirt”, som stilmässigt binder ihop slutet med albumets första hälft.

”No More Alive Than You Deserve” är ett album som man lyssnar på i sin helhet, och det är en utmärkt hemmalyssningsplatta. Varje gång jag lyssnar på albumet fastnar jag för något nytt, och det kommer jag sannolikt att fortsätta göra efter många, många lyssningar. Här görs inga försök att haka på moderna klubbmusiktrender! Severe Illusion uppvisar en kärlek till musik som är lika gränslös som deras respektlöshet mot etablerade genreuttryck och trender. I denna respektlöshet kan man tydligt ana den hårda synthmusikens kopplingar till punken, även om själva musiken inte direkt påminner om punk. Kommer publiken att upptäcka detta album och detta, i mitt tycke, grovt underskattade band, trots att det säkerligen sällan kommer höras på några dansgolv? Det återstår att se, men jag hoppas verkligen det! Detta är ett mästerverk!

Tracklist

 1. Mocking Bird
 2. Try Harder
 3. Clear Head (Album Version)
 4. To The Wall
 5. När Helvetet Kom Till Byn
 6. Inside Your Narrow Little World
 7. Them Unwitting
 8. Rotating Knives, Yes
 9. Cultural Identity +
 10. And Them We Kill
 11. Dirt
Share Button

2 Responses to “Severe Illusion – “No More Alive Than You Deserve””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Klubb i Stockholm tidigare den här månaden, där man genomförde en spelning tillsammans med åter albumaktuella Severe […]

 2. […] år har nu passerat sedan Severe Illusion gjorde stark comeback med den senaste fullängdaren “No More Alive Than You Deserve” och efter livespelningar på två kontinenter, och släppet av den fristående […]