Subscribe via: RSS

Noisuf-X – “Dead End District”

Posted on 14 October 2011

Noisuf-X – “Dead End District”

Format: CD, 2CD***, Digital, Spotify
Skivbolag: Dark Dimensions (ProNoize)
Releasedatum: 16 september 2011

Genre: Electro, Industrial, Rhythmic Noise

5/10

Få höjdpunkter drunknar i en sjö av dålig fantasi

Efter förra årets relativt populära album “Excessive Exposure” så är den väldigt produktive tysken Jan L nu tillbaka med nya fullängdaren “Dead End District”, med sitt dansanta electro-industrialprojekt Noisuf-X.

Det nya albumet “Dead End District” går till viss del i samma fotspår som de tidigare Noisuf-X plattorna, med fokus på avskalad instrumental electro-industrial där rytmer, samplingar och skruvade synthslingor ligger i fokus. Jan L har hämtat influenser från en rad elektroniska genrer, allt ifrån trance och rhytmic noise till vår tids techno body music.

Trots det stora antalet skivsläpp från firma Jan L, som ju har sprutat ut ett par album om året sedan början av milleniet, så har han med sina båda huvudprojekt presterat ett antal välkända dräpare genom åren. Låtar som idag är fasta installationer i många kända alternativ-DJ’s setlists runtom på dansgolven. Men frågan är om inte fantasin har fått sig en ordentlig törn vid det här laget?

De nya greppen är få. Upplägget på “Dead End District” är väldigt slätstruket och ljudbilden i de flesta spår är väldigt mycket standard 4/4-electro med klart färre överraskningsmoment än tidigare. “Strange Signal” med sina svepande synthar och snygga stråkarrangemang är ganska snygg men inget direkt nytt under solen. Följande “First Time Optimistic” är egentligen den enda låten på albumet som bryter 4/4-trenden och levererar en liten gnutta av hopp med sitt atmosfäriska stråkarranemang och söndertrasade trumprogrammering. Efter detta tar Jan L lyssnaren tillbaka till ruta ett igen på “Shout Loud”, som är albumets absoluta lågvattenmärke med ett arrangemang som Noisuf-X skapat minst ett dussin gånger på tidigare album.

Ett gästspel av den brittiska ska-gruppen Population som tillsammans med Noisuf-X skapat vad man kallar “Future Ska” är det ordinarie albumets enda egentliga aha-uplevelse. Tyvärr drunknar detta i en uppsjö av spår som verkar vara stöpta i mer eller mindre samma form.

Först på bonusdiscens *** finner jag något att verkligen lyfta på ögonbrynen till, där clubremixen av “Done in 15 Minutes” och det exklusiva spåret “Hexensabbat” är de låtar som sticker ut mest. Introspåret “Genesis” bygger på härligt rullande rytmer, men med sin längd på 1:21 så är det tyvärr inte mycket till tröst det heller. Till alla som planerar ett inköp av albumet så rekommenderar jag dubbeldiscutgåvan, då det är på bonusdiscen de få höjdpunkterna presenteras.

Produktionen i sig är väldigt bra och är det som i slutändan lyfter betyget, men det gör mig mer nyfiken på vad Jan L skulle kunna åstadkomma med andra låtskrivares material än på nästa Noisuf-X album. Jag har också svårt att se att några alternativ-DJ’s nu kommer ersätta klassiker som “Hit Me Hard”, “Cocaine” eller “Orgasm” i sina sets med någon av låtarna på “Dead End District”.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Stay Still (4:21)
 2. Clubhit (4:11)
 3. Es Wird Brennen.. (4:17)
 4. Done In 15 Minutes (4:13)
 5. Strange Signal (4:34)
 6. First Time Optimistic (3:33)
 7. Shout Loud (3:48)
 8. Fulfill Its Promise (4:23)
 9. Wir Fühlen Den Krach (3:51)
 10. Future Ska [feat. Population] (4:20)
 11. What (4:37)
 12. HiFi (4:03)
 13. MurderHouse (4:14)

Bonus disc ***

 1. Genesis (1:18)
 2. Kill A Brain (4:26)
 3. Done In 15 Minutes [club mix] (4:05)
 4. Hexensabbat (3:24)
 5. I Don`t Trust You (4:15)
 6. Everyone Here Is Mad (3:50)
Share Button

Comments are closed.