Subscribe via: RSS

Leaether Strip – “Untold Stories The Melancholic Sessions”

Posted on 17 October 2011

Leaether Strip – “Untold Stories The Melancholic Sessions”

Format: 2CD, Digital
Skivbolag: Eget
Releasedatum: 1 oktober 2011

Genre: Electro, EBM

7/10

Från ursinnig till småförbannad och melankolisk

Leaether Strip har sedan det stora genombrottet i början av nittiotalet (med klassiska album som exempelvis “Solitary Confinement”) verkligen blivit en bestående installation inom den hårdare skolan av EBM. Hjärnan bakom Leaether Strip, dansken Claus Larsens produktioner har på senare tid varit ojämna och de helgjutna fullängdarna sedan den bästa perioden, under några år i slutet av nittiotalet är lätträknade.

Till många av de gamla fansens förtret så har Claus under sin karriär också experimenterat en hel del med sitt Leaether Strip, med allt ifrån electropop till mörka dystopiska filmsoundtracks. Jag vet inte hur mycket skilsmässan med belgiska skivbolaget Alfa Matrix har har påverkat Claus, men det är uppenbart att frontmannen någonstans givits möjligheten att vidareutveckla och förnya sitt sound när han numera ger ut sin musik på egen hand.

Nya albumet från dansken, “Untold Stories – The Melancholic Sessions” bygger vidare på de senaste fullängdarna, med förra årets kombinerade album/soundtrack “Dark Passages + Season’s Change, I Don’t färskt i minnet. Ännu en gång är det till vissa delar ett nytt Leaether Strip som presenteras. Ljudbilden med den typiska trumprogrammeringen, stråkarrangemangen och basgångarna går i mångt och mycket att känna igen. Men väl nere under ytan möts vi av en – inte länge lika ursinnig utan på vissa håll möjligtvis lite småirriterad Claus Larsen som i det stora hela är en väldigt god förmedlare av väldigt känslo- och allvarsamma budskap.

Den klassiska Leaether Strip-ljudbilden får här sällskap av atmosfäriska soundtrackliknande arrangemang, med inslag av allt från violin till akustiskt piano. Claus röst är inte heller genomgående lika hårt distad som tidigare – i vissa spår sjunger han i stort sett helt utan effekter. Lyriken är inte lika förbannad på allt och alla som tidigare, utan precis som titeln antyder så är det en mer melankolisk känsla som han vill förmedla. I det stora hela lyckas han också bättre än på länge. (fortsättning nedan)

Leaether Strip live på Xelabration Festivalen i Oslo tidigare i år. Foto: Jens Atterstrand

Lugna mellanspel och ballader ligger utspridda över de fjorton spåren. I vissa fall som ambienta melodiska symfonier, i andra som rena balladarrangemang. Tempot är genomgående mycket lägre än i det genomsnittliga Leaether Strip-albumet. Först efter halva vägen presenteras det första som kan tänkas nå i närheten av ett dansgolv. “Ever Changing Landscapes” bryter det inledande  mönstret regält i tempo. Med sin oktavbas och retrodoftade leadsynthslinga, tillsammans med en helt odistad Claus Larsen, påminner den väldigt mycket om Depeche Mode från mitten av åttiotalet. Efterföljande “Love Is Dead” är albumets mest typiska Leaether Strip-arrangemang med smattrande basgång, en tilltuffad ljudbild och de avlägsna mörka melodislingorna. De ambienta mellanspelen fortsätter även under andra halvan av albumet och bäddar in helheten i en känsla av domedag och kyla, men också en avlägsen känsla av ljus och hopp. Några av spåren är nästan helt instrumentala medan andra har flera minuter långa intron.

“Untold Stories The Melancholic Sessions” ger och tar och fungerar väldigt bra i sin helhet hemma i favoritfåtöljen. Dansgolvsdräparna och partyhitsen existerar inte (de levereras å andra sidan på den medföljande CD-rom bonusdiscen), men det verkar heller på detta album vara Leaether Strips mål.  Låtar som “I Feel No Shame” och “Silver Mist” är fantastiska, mörka och melodiösa kompositioner som träffar rätt direkt.

Måhända är “Untold Stories The Melancholic Sessions” precis som Leaether Strip generellt har uppfattats de senare åren: Ojämn. Den hade möjligtvis blivit bättre av att bantas ner en aning, något som ger betyget en liten törn. Samtidigt är helheten också det som gör styrkan och känslan är att det är ett av de album som kan komma att växa.

Att efter en lång karriär, där man av skivbolag och gamla fans i under lång tid placerats i ett speciellt fack lyckas bryta sig ut och skapa något helt nytt på det här sättet är en bedrift i sig.

OBS! Utöver det ordinarie albumet levereras “Untold Stories The Melancholic Sessions” även med en bonus CD-rom innehållande hela arton bonusspår med bland annat det exklusiva instrumentalspåret “Budapest Noir”, två kollaborationer med tyske Rummelsnuff och remixer signerade bland annat Front Line Assembly, Decoded Feedback och Autodafeh.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Share Button

One Response to “Leaether Strip – “Untold Stories The Melancholic Sessions””


Trackbacks/Pingbacks

  1. […] “Dark Passages + Season’s Change – I Don’t” (2010) och “Untold Stories: The Melancholic Sessions” (2011) är det tre sista på Leather Strips långa meritlista, så återvänder nu Claus Larsen […]