Subscribe via: RSS

Jäger 90 – “Fleisch Macht Böse”

Posted on 09 October 2011

Jäger 90 – “Fleisch Macht Böse”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: 12 augusti 2011

Genre: Oldschool EBM

8/10

Gedigen analog tyskbody som visar var skåpet skall stå

Jag skrev i min recension av Pakts debutsingel “Freiheit” att ny tysk EBM tyvärr oftast består av kopior av And One och DAF, där Pakt (av vissa förklarliga skäl) är ett exempel på det förstnämnda. Tyska Jäger 90 är med sitt sparsmakade lo-fi-sound ett gott exempel på ett band som definitivt har det senare som största inspirationskälla. Denna recension blir mycket svår att skriva utan att behöva dra paralleller till andra band för det rör sig om copycats som verkligen har lyckats. Sedan debuten 2005 har de producerat fyra skivor och ”Fleisch Macht Böse” är således deras femte och kanske bästa album.

Jag vill först konstatera att Jäger 90 är en organism som utvecklas och förbättras, allra främst ljudmässigt. Skivan ”Muskeln und Küsse” från 2006 lät t.ex. ofta som billig lo-fi och låten ”Du gibst mir die Kraft” från samma skiva kändes framförd på synthar ifrån spelet Doom. Det behöver inte vara något fel i det, men ljudbilden på ”Fleisch macht Böse” ligger på en helt annan nivå och är mer välproducerad och dynamisk.  Själva musiken är också mer teutofon än tidigare. (fortsättning nedan)

Skivan består av en frisk blandning välgjorda låtar, alla med sin egen karaktär. Oavsett tempo och stil utstrålar samtliga låtar kraft och styrka, något som alla vet är fördelaktigt i EBM. Jag har svårt att hitta en riktig publikfriare, en Schlager som kan få mig att vråla enstaviga ord i följd. Jag är rätt glad över detta och konstaterar i stället att ”Fleisch macht Böse” levererar en jämn ström lyssningsvärda låtar och höjer den genomgående kvaliteten med flera steg.

”Ich schwitze” och ”Immer Dümmer” fångar den absolut rätta 80-talskänslan och är mina favoritlåtar på skivan. Nästa femetta är ”An manchen Tagen” som rätt och slätt är Nitzer Ebb på tyska. Den något hurtigare låten ”Ein neuer Tanz” får mig att tänka på individer som slösar bort sin ungdom genom att dansa Jesusdans.  Jag finner inget spår som jag inte gillar men jag anser att det vokala i ”Meine Seele voller Lust” hade kunnat vara bättre. Trött artikulation och halvhjärtad sång i refrängen sänker en annars välgjord låt.

Jäger 90 har låtit bli att fastna i fällor som lockar med bedräglig förnyelse och genreblandning och marscherar rättframt vidare i den traditionella, minimala bodyn och höjer svårighetsgraden ett snäpp för egen del. Jag längtar redan efter uppföljaren.

// Johannes Harg, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Stärker als du meinst
 2. Beim ersten Mal tat`s nicht weh
 3. Ich schwitze
 4. Meine Seele voller Lust
 5. Wenn es euch nicht passt dann lasst
 6. Immer dümmer
 7. Ein Sägefisch
 8. An manchen Tagen
 9. Ein neuer Tanz
 10. Häuser abgebrannt
 11. Wir gehen unseren Weg
Share Button

Comments are closed.