Subscribe via: RSS

Den belgiska hästhuvudnebulosan återvänder

Posted on 18 October 2011

Den belgiska hästhuvudnebulosan återvänder

Med ett bandnamn hämtat från den så kallade hästhuvudnebulosan, ett vackert galaktiskt moln i den imponerande stjärnbilden Orion, så återvänder belgiska IC 434 med nya albumet “Anhedonia” i vinter.

Den Brasschaat-baserade trion består av låtskrivaren, grundaren och sångaren Geert de Wilde som backas upp av Didier Didelez och Nicolas Van Meirhaeghe (som även är känd från Empusae).

Bandet skrev under 2008 på för tyska Infacted Recordings, ett skivkontrakt som förlängdes efter det förra albumet “Bacteriate” som släpptes för drygt tre år sedan (2008).

Huvudtemat på den nya fullängdaren (vars omslag är designat av den ökända User.dx) bygger på samhällskritik, djurplågeri samt arkeologiska och astronomiska mysterier, men levererar även en väldigt personlig koppling till frontmannen Geert de Wildes egna erfarenheter med dödsfall och mental ohälsa. Soundet på “Anhedonia” är framtaget enbart med hjälp av den klassiska synthen Korg M1 och några få samplingar, men skall för den sakens skull inte stämplas som oldschool. IC 434 har genom åren hämtat influenser från allehanda elektroniska stilar till sitt tidlösa sound.

IC 434 bildades 1994 av Geert de Wilde och var vid tidpunkten ett av de första stora belgiska banden på den mörkare elektroniska musikscenen. Albumdebuten gjordes 1996 med “Weathering Skies” som släpptes via Dirk Ivens (The Klinik, Absolute Body Control, Dive m.m.) klassiska skivbolag Body Records. De senaste åren har man bland annat remixat och gästspelat med Psy’Aviah och Neikka RPM, för att i vintras sedan återvända med nytt material via en medverkan med låten “Sangre De Toro” på den första delen av Alfa Matrix’ nya samlingsserie “Electronic Body Matrix”.

Välkända för sina starka liveinsatser (där man nu assisteras av samarbetade man även med en rad kända namn som Johan Van Roy (Suicide Commando) och senare också Guy Van Mieghem, som även är känd från Vomito Negro (där Geert de Wilde även var medlem), Blok 57 och även Full Dynamic Range tillsammans med Vomito Negro-medlemmen Gin Devo. Geert de Wilde släppte redan under nittiotalets början två kassetter med EBM-projektet Tales Of Doom och har också arbetat med projekt som Obedience – och under 2000-talet även Pangea och Temesta samt mixat och producerat en rad andra artister genom åren.

“Anhedonia” släpps den 9 december via Infacted Recordings.

Tracklist

 1. An Ideal World
 2. Social Reality
 3. Anhedonia
 4. Black Boy’s Dead
 5. Deportation
 6. Doomwatcher
 7. Rats
 8. Sangre De Toro
 9. The Waiting
 10. Skullwatch
 11. Broken Child
 12. Barnard 33
Share Button

One Response to “Den belgiska hästhuvudnebulosan återvänder”


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] från det kommande IC 434-albumet “Anhedonia”. Fri nedladdning. […]