Subscribe via: RSS

Autodafeh – “Act Of Faith”

Posted on 07 October 2011

Autodafeh – “Act Of Faith”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Scanner (Dark Dimensions)
Releasedatum: 16 september 2011

Genre: EBM

6/10

Genretrogen body utan överraskningar

Svenska Autodafeh släpper med “Act Of Faith” sitt tredje album sedan starten 2007. De som är bekanta med bandet lär veta ganska exakt vad de får här, eftersom bandet går längs rätt flitigt upptrampade stigar. De gör gammal hederlig EBM så som vi är vana vid att gammal hederlig EBM låter. Det är proffsigt och snyggt, men knappast nyskapande. Mycket av Autodafehs material har tydliga Front 242-vibbar (under senare perioden av deras glansdagar), men med rigidare rytmer som snarare för tankarna till tysk EBM från ungefär samma tidsepok.

Albumet bjuder på tio nyskrivna låtar och två nya versioner av äldre låtar. Tempot är genomgående rätt så makligt, som äldre body ofta är. Endast låtarna ”Killer” och ”Camp Intel” höjer tempot aningen. Som tidigare nämnts så är rytmerna genomgående ganska så stela och det är basgångar och synthslingor som stå för svänget. Dock når de aldrig upp till samma funkiga driv som Front 242, utan förblir lite mer tyskt stompiga. De ska ha cred för att inte falla för frestelsen att dista all sång för att låta elakare. De litar istället på låtarnas tyngd och sångarens naturliga röst (även om han gör sig lite till) för att frammana rätt stämning. Det lyckas de med ganska väl, tycker jag. Materialet håller genomgående jämn kvalitet och är väl producerat, utan att gå överstyr och låta tillgjort. De kör med ett enkelt, kristallklart sound som varken låter daterat eller uppenbart modernt (vilket säkerligen skulle låta daterat om 5-10 år). (fortsättning nedan)

Inledande ”Heaven Screams”, ”Reality Shock” och den långsamma ”Wheel Of Faith” sticker ut, i mitt tycke, som lite starkare och mer profilerade låtar, medan resten bildar en aningen anonym bakgrund av låtar som förvisso är bra, men inte riktigt grabbar tag om mig. Även avslutande nyinspelningen av bandets gamla låt ”Divided We Fall (2011)” är ett riktigt bra spår och ett bra val att avsluta albumet med.

Jag tror att detta album mycket väl kan få ett bra mottagande hos den mer fanatiska EBM-publiken, då det är ett stycke genretrogen och stillsäker musik. Men för folk med bredare smak, som gärna plockar russinen från kakan är den lite väl enahanda, kan jag tycka. Även om det är en bra skiva så lär det knappast bli någon milstolpe inom genren, och då finns det gott om andra skivor man hellre återvänder till än att lyssna på denna. Men jag hoppas ändå att de når framgång inom sin huvudsakliga målgrupp, för de tycker jag de förtjänar.

// Anders Eklund, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Heaven Screams  3:54
 2. Killer  5:08
 3. Land of Nothing  2:46
 4. Reality Shock  4:11
 5. Make Us Believe  3:51
 6. Watch Out  3:38
 7. Treasure Hunt  3:37
 8. Wheel of Faith  4:01
 9. Promises  3:39
 10. Camp Intel  4:09
 11. Fuel of Fire (2011)  3:50
 12. Divided We Fall (2011)  3:54
Share Button

Comments are closed.