Subscribe via: RSS

Auto-Auto – “Dancing Through Dark Times”

Posted on 30 October 2011

Auto-Auto – “Dancing Through Dark Times”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: 27 oktober 2011

Genre: Electropop, Synthpop

8/10

Originell electropop med glimten i ögat

Auto-Auto från Göteborg behöver ingen större presentation, men jag kan villigt erkänna att de två tidigare fullängdarna inte gjort några större intryck på mig. Debuten “Sounds Of A New Generator” var riktigt tråkig och intetsägande, uppföljaren “Celeste”, var (förvisso) mycket bättre, men dock alldeles för jämn och slätstruken. På det nya albumet “Dancing Through Dark Times” har trion (som består av Johan Hellqvist, Erik Frankel och Elliot Berlin) lärt sig en del av gamla misstag, gjort det mesta rätt och bevisat att bra elektronisk dansmusik nödvändigtvis inte måste komma från Berlin.

Låtarna och produktionen på detta tredje album håller mycket hög klass. De problem som finns på albumet är att Auto-Autos styrka också visar sig vara lite av dess svaghet: Avsaknaden av variation. Det fullkomligt sprudlar av discobeats, blipp-blopp och underbara ljud, men i vissa fall blir det en aning spretigt och ger ibland lite av ett slarvigt intryck, då det blir svårt för lyssnaren att följa den röda tråden. Budskapet är att dansa genom mörka tider, vilket är ett positivt och trevligt budskap som jag köper till fullo. Men även glada budskap kräver en del ledsamhet för att kunna tas på allvar. Det jag kan sakna är att de tre männen inte bjuder mer på sina personliga erfarenheter av detta mörker, utan ser mer på saken ur ett objektivt och allmänt perspektiv. Det är detta som drar ned betyget en aning.

Men (som ni noterat i betygsättningen) betyder detta inte att det är dåligt, tvärtom! “Dancing Trough Dark Times” är riktigt bra och Auto-Auto har i mitt tycke gjort sin “Speak & Spell” och står nu förmodligen på toppen av sin karriär, med ett album där de överträffat sig själva. Bättre än såhär blir det nog inte. Här finns allt man kan önska av electropop anno 2011. Styrkan ligger i humorn och attityden i både musik, text och sång. Låtar som “Rabbits of Belgium”, “Black Disco Ball” och “Zombies on MTV” är bra exempel på detta. Att sno idén med att blanda 80-tals melodier, modernare elektroniska poptoner och i sin tur kasta in gitarrer på vissa ställen i stil med Depeche Modes “Personal Jesus”, låter både vågat och kontroversiellt. Men Auto-Auto lyckas alldeles lysande med att göra det eget och med glimten i ögat som en homage. I mitt tycke bättre än exempelvis band som gärna lånar låtidéer som till exempel austrliensiska Parralox. Många andra låtar bjuder på melodier man till viss del hört förut, men som är svåra att placera vilket är något som berikar ljudbilden.

Sammanfattningsvis är “Dancing Trough Dark Times” ett mycket trevligt album som förlåter de två tidigare misstagen och befäster Auto-Auto som starkt lysande stjärnor på electropophimlen. I min värld är detta bland det bättre jag hört i genren sedan Apoptygma Berzerks “Hamonizer”Auto-Auto har bevisat för mig att jag hade fel och att dem hade en potential som jag inte kunde se för mina fördomar, men jag är absolut inte den som inte erkänner mina fel. Tack Johan, Erik och Elliot för underbar musik och för att ni sprider glädje i mörka tider! I min värld är “Dancing Trough Dark Times” som medicin som jag älskar och det kan inte bli mycket bättre än såhär!

// Mikael Svensson, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Dancing Through Dark Times  3:48
 2. Obstacles  4:13
 3. Our New Machine 3:52
 4. Rabbits of Belgium  3:22
 5. Black Disco Ball  3:41
 6. Der Club Mix (Remix)  4:02
 7. Re-Program Me  3:32
 8. Someone Out There  3:27
 9. Mimmick  3:50
 10. Cosmic Injustice  3:13
 11. Zombies on MTV  4:25
 12. Cigarettes and Contraband  3:52
 13. Starcharts  5:20
 14. Lullaby  3:46
Share Button

Comments are closed.