Subscribe via: RSS

Straftanz – “Mainstream Sellout Overground”

Posted on 30 September 2011

Straftanz – “Mainstream Sellout Overground”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Scanner (Dark Dimensions)
Releasedatum: 16 september 2011

Genre: Industrial Streetfighting Dance, Post Gothic Modernism, Obscure Germanic Tunneltechno, Culture Jamming Electro (enligt bandets facebooksida)

3/10

Darrbent balansgång mellan ironi och allvar

Bakom kryptiska alias som Dee-Kup, Jing, K-x, -JL- och Mjölnir Das Destruktor döljer sig tyska Straftanz.

Projektet är ett mysterium i sig som relativt ensamt kan stoltsera med att vara något av synthscenens one-hit-wonder, efter debuten med den självtitulerade “Straftanz” från 2006. Låten återfinns numera i de flesta tyska DJ’s setlists och faktum är att även svenska DJ’s (ja, även mitt eget DJ-alias Elektroskull via Solar Driftwood, med tala inte högt om det!) ofta får för sig att bränna av nyss nämda spår framåt småtimmarna.

Inofficiellt så är Straftanz ett sidoprojekt där medlemmar från Rotersand påstås ingå och liksom nyss nämda band produceras ju också Straftanz i Studio 600 i tyska Gelsenkirchen. Den nuvarande sångaren Kai är även aktiv i Preverse. Om det inte varit uppenbart tidigare så kan det mer eller mindre bekräftas den här gången, detta utan att ens behöva se sångaren på en scen.

Förutom de sedvanliga plojbetonade, tyskspråkiga, skräniga och elektroniska dansnumren så innehåller albumet även några gästspel, där ett par av dessa faktiskt levererar albumets absolut bästa spår. Santa Hates You-duon Peter Spilles och Jinxy bidrar på “Du stirbst aus!” och sångerskan Eva Janina Haas i sin tur på den atmosfäriska balladen “Biftek de licom”. Den förstnämda är en godkänd dark electro-dänga med en hyfsad sånginsats. Den andra är (föga förvånande) albumets musikaliskt absolut starkaste spår. En electroballad med en bra sånginsats ovan på vackert arrangemang av stråkar och körer. Utöver detta kan man även nämna den KMFDM-doftande “The Bass Below”. (fortsättning nedan)

“Feuer die kinder (ist mir egal)” med sina smattrande trummor och den snabba och snyggt programmerade basgången låter från början också riktigt spännande – i  ungefär en tredjedel av låten, fram till dess att sångaren ballar ur och man väljer att till den snygga ljudbilden tillföra väldigt deprimerad och ledsen samplad gitarr.

Det är verkligen svårt att veta om Straftanz vill bli tagna på allvar, eller inte – och det är en stor del av problemet. Fast det är klart – jämfört med bandets tidigare alster så levererar man faktiskt några riktiga låtar den här gången. Men för de skojfriska (som det ju ändå handlar om när vi snackar Straftanz) så bör man ju inte missa låtar som det en minut och elva sekunder långa titelspåret – med gnäggande hästar och allt! Och vem vet, när allt kommer omkring (och jägermeistern slinker ner allt snabbare) så kan nog även andraspåret “Turbo (album cut)” komma att bli den nya favoriten på K17’s dansgolv – sådär en kvart före stängning när kroppen till slut förlorat den långa kampen mot alkoholintaget.

Jo, förresten! Det ligger en “överbliven Rotersand/Preverse b-sida” och skräpar på plattan också. Låten heter “Forward Ever” och är en futurepoppig, dansant sak med rätt snygga arrangemang av synthar och stråkar ovanpå en traditionell, snabbt programmerad analog basgång.

Känslan är att Straftanz har svårt att bestämma sig och slutsatsen blir helt enkelt att “Mainstream Sellout Overground” är en rätt misslyckad och väldigt darrbent balansgång mellan ironi och allvar.

// Jens Atterstrand, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. Mainstream Sellout Overground  1:11
 2. Turbo! (Album Cut)  4:41
 3. Die neue f-klasse (ein panzerlied)
 4. Forward Ever  5:46
 5. The Bass Below  4:18
 6. Biftek de licom (feat. Eva Janina Haas)  5:24
 7. The Enchantement (feat. Reverend G and F.Nietzche)  5:58
 8. Fuer die kinde (is mir egal!)  4:08
 9. Monkey Do, Monkey Say (feat. C.C. Blacks)  5:02
 10. Alle reden vom wetter (Boom! Mord!)  4:05
 11. Du stirbst aus! (feat. Peter Spilles and Jinxy from Santa Hates You)  4:42
 12. Weltzeitvernichter  5:44
Share Button

Comments are closed.