Subscribe via: RSS

I Start Counting, Fortran 5, Komputer – “Konnecting…”

Posted on 14 September 2011

I Start Counting, Fortran 5, Komputer – “Konnecting…”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Mute Records (Playground)
Releasedatum: 23 augusti 2011

Genre: Synthpop, electropop, techno, house

7/10

En duo med tre olika namn sammanfattar sin karriär

Duon Simon Leonard och David Baker har gjort musik tillsammans sedan 1982. När de har bytt musikstil, har de också bytt namn. Den här samlingen från Mute sammanfattar deras karriär genom tre olika inkarnationer. Jag ska villigt erkänna att jag inte är värst inlyssnad på vare sig Fortran 5 eller Komputer, och I Start Counting har jag aldrig hört tidigare. Så antagligen tillhör jag målgruppen för den här samlingen: synthintresserad allmänhet som behöver en introduktion.

Leonard och Baker började som synthpopbandet I Start Counting. Under tidigt 1990-tal sadlade de om till techno och annan dansmusik och bytte namn till Fortran 5. Därefter växlade de in på ett old school-electro-spår, och forsatte som den i högsta grad Kraftwerk-influerade orkestern Komputer.

Mest spännande är det att lyssna in sig på de tidiga låtarna. I Start Counting är en trevlig bekantskap. Två album hann de med att ge ut, här företrädda med fem låtar, i allmänhet lugn, eftertänksam synthpop. ”Konnecting …” inleds med debutsingeln ”Letters to A Friend” (1984) och sista singeln ”Million Headed Monster” (1989). Bägge påminner om grupper som B-Movie, Our Daughter’s Wedding och inte minst Blancmange (vars sångare Fortran 5 senare samarbetade med, se nedan). ”Still Smiling” från 1985 är däremot mer Depeche Mode-aktig.

”Lose Him” från 1988 märks det tydligt hur dansmusikinfluenser börjar smyga sig in i I Start Countings musik. Och när duon spelade in nytt material runt 1990, var skillnaden så stor mot tidigare att de beslöt byta namn till det typiskt 90-talsosande Fortran 5. Jämför med bandnamn som 808 State, Electribe 101 och Apollo 440.

Jag minns ”Heart on the Line” som deras största framgång. Den finns förstås med här. Fortran 5 remixade också låtar till andra artister, i synnerhet Erasure, men även Laibach och Inspiral Carpets. Detta ryms dock inte inom ramen för denna samling.

Att Leonard och Baker bytte till dansmusik betyder inte att de lämnade popsnickeriet. Fem av sex Fortran 5-låtar vi möter på ”Konnecting …” har en traditionell struktur med vers och refräng. I etnodängan ”Persian Blues” hörs också de soundmässiga kopplingarna både bakåt och framåt, till de bägge synthpopprojekten. Just denna låt sjungs av Neil Arthur från Blancmange, och det är ungefär så det låter.

Även den halvironiskt framförda Eric Clapton-covern ”Layla (Derek sings Derek)” är ett exempel på pop från Fortran 5-eran. Men här finns också också tråkig soulig house som ”Look to the Future” och enahanda 90-talsdansspåret ”Love Baby” – det enda instrumentala spåret från den tre album långa Fortran 5-eran som fick vara med.

Sedan kommer vi till det enligt mig tristaste kapitlet, Komputer. I mina öron har det projektet mest varit ett slags tröst för fanatiska Kraftwerk-fans i väntan på nytt material från ”The Real Thing”. Det är tydligt exempelvis i hiten ”Valentina”, hyllningen till Valentina Teresjkova som var den första kvinnan i rymden. Ett gott synthpophantverk, men könlöst och ganska onödigt. Vill jag höra Kraftwerk-inspirerad musik, ger det mig mer att lyssna på svart electrofunk från tidigt 80-tal, eller Anthony Rothers stenhårda 00-talselectro för dansgolvet.

Komputer har gett ut tre album. På det andra, ”Market Led” från 2002, lämnade duon Kraftwerk-plankandet, men denna mer experimentella skiva saknar å andra sidan poplåtar och saknas helt på samlingen ”Konnecting …”. Det verkar som om Komputer på senaste skivan (”Synthetic” från 2007) har mixat Kraftwerk-influensen med sitt eget, mer personliga sound igen – det från I Start Counting-tiden. Åtminstone att döma av ”Headphones and Ringtones” och ”Like a Bird”, de bägge färskaste spåren på samlingen. I så fall är cirkeln sluten; vi är tillbaka där vi började.

Gott så. Även om I Start Counting var ett tämligen uselt bandnamn, framstår duons upprepade namnbyten i efterhand som rätt onödiga. De musikaliska lappkasten på den här samlingen är färre än väntat. Delvis beror det nog på smart låtordning, där samlingen på ett lyckat sätt hoppar fram och tillbaka mellan de tre olika projekten. Men att helheten fungerar såpass bra visar också att det funnits en linje, en egen personlighet i Leonards och Bakers kompositioner.

// Erik Uppenberg, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. I Start Counting – Letters To A Friend  3:53
 2. I Start Counting – Million Headed Monster  3:53
 3. Fortran 5 – Heart On The Line  3:51
 4. Fortran 5 – Time To Dream  4:30
 5. Komputer – Valentina  3:39
 6. Kompute – Looking Down On London  3:57
 7. Fortran 5 – Love Baby  4:35
 8. I Start Counting – Lose Him  3:36
 9. Komputer – Headphones and Ringtones  4:02
 10. I Start Counting – Still Smiling  3:49
 11. Komputer – Like a Bird  4:10
 12. I Start Counting – Empty Room  4:26
 13. Fortran 5 – Look To The Future  3:43
 14. Fortran 5 – Persian Blues  3:58
 15. Fortran 5 (with vocals by Derek Nimmo) – Layla (Derek Sings Derek)  3:36
Share Button

One Response to “I Start Counting, Fortran 5, Komputer – “Konnecting…””

 1. Erik Uppenberg says:

  Skivan finns också i en Deluxe-version med mängder av spår: http://open.spotify.com/album/4mt3FIvoL7Q2MB6ciESXin