Subscribe via: RSS

Children Within – “Spotlight”

Posted on 16 September 2011

Children Within – “Spotlight”

Format: Digital, Spotify
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 14 september 2011

Genre: Synthpop

7/10

B-sidan lämnar det bestående intrycket

De svenska synthpopparna i Children Within slog igenom på hyfsat bred front i vårt avlånga land under mitten av nittiotalet. Med debutalbumet “The Countless Galaxies” (1994) och uppföljaren “Sea Of Life” (1996) gjorde man ett ordentligt avstamp i genren.

Efter att bandet delvis splittrades så fortsatte frontmannen Joakim Thureby på egen hand skriva nya Children Within-låtar, varpå tredje albumet “Freedom Of Choice” landade i skivbutikerna först under 2004, nästan åtta år efter det senaste livstecknet.

Från albumet “Freedom of Choice” glömdes singeln “Spotlight” kvar, tillsammans med den tillhörande b-sidan “My Thoughts Belong To No One” och tre remixer på titelspåret, varav en är signerad den forne Elegant Machinery- och Hype-frontmannen Robert Enforsen.

Svenska Progress Productions beslutade sig för att plocka upp singeln som nu – åtta år senare – släpps för digital nedladdning.

Titelspåret är en snabb, svepande melodiös skapelse med en tjatig refräng som snabbt sätter sig. Ljudbilden är rätt typisk synth- och electropop anno 2000-talets början och Joakim Thurebys sånginsats är fullt godkänd, trots några klassiska barnsjukdomar i det engelska uttalet. Remixerna håller bra bredd och levererar var och en låten i en egen stil. Bright light- och “Redirect Fiberpunk-remixerna ger “Spotlight” om möjligt en än mer dansgolvsanpassad prägel, medan Enforsen’s Wish är min personliga favorit.

Robert Enforsen levererar låten på ett stort fat av rapp smattrande trumprogrammering, snygga ljudpålägg och en härlig atmosfär. Albumversionen är i sin tur ganska platt i jämförelse och trummorna får mig (hemska tanke!) att tänka på 90-talets eurodisco!

Medan titelspåret är en ganska platt historia som på sin höjd får mig att småle så är b-sidan “My Thoughts Belong To No One” en smått fantastisk komposition som får mig att skratta rakt ut!

En svävande melankolisk midtempoballad med en mysigt rullande analog basgång, vackra stråkarrangemang och ovanpå allt detta en sånginsats som lätt skulle kunna lura mig att tro att det handlar om olika sångare på de två låtarna.

“Spotlight” i dess olika remixer kommer nog tillfälligt fastna på hjärnbalken. Men i slutändan är det definitivt b-sidan My Thoughts Belong To No One” som har givit det bestående intrycket av Children Within den här gången.

Jag hoppas för allt i världen att det inte blir det sista!

// Jens Atterstrand, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

  1. Spotlight (Bright Light)  3:59
  2. Spotlight (Redirect.Fiberpunk)  4:11
  3. My Thoughts Belong To No One  4:53
  4. Spotlight (Enforsen’s Wish)  3:55
  5. Spotlight (Album Version)  3:22
Share Button

Comments are closed.