Subscribe via: RSS

Arachnophobias – “As Without Light EP”

Posted on 20 September 2011

Arachnophobias – “As Without Light EP”

Format: CD, Digital, Spotify
Skivbolag: Foundry Records
Releasedatum: 20 juni 2011

Genre: Synthpop

7/10

Habil synthpop enligt den svenska skolan

Männen bakom Arachnophobias är inga nykomlingar utan har varit verksamma tillsammans sedan 80-talet under olika namn och består av Ulf Persson på synth och Per Ekelund, som står för det vokala. Tankarna går direkt till Covenant, Colony 5 eller äldre Depeche Mode, där en modern ljudbild med mjuka trancestråkar, en välbalanserad analog bassynth – med den rätta svängande klangen – och trevliga rytmer blandar nytt och gammalt.

Titelspåret på EP’n – “As Without Light” ger dessvärre ingen vidare presentation, då låten känns själlös och generisk, något som tyvärr blir tydligare i den något burkiga mixen. Efter att man har skruvat ned förväntningarna något dyker skivans kanske bästa låt upp, “10 000 (Falling)”. Denna känns mer genomtänkt än det inledande spåret och är rik på instrumental variation i och med att man har adderat ett piano till ensemblen.

De två följande spåren “The Way She is” och “So Hard to Breathe” ger dock känslan av man har gjort två varianter på samma låtidé och har haft svårt för att bestämma sig vilken man skulle inkludera på  skivan. I mitt tycke hade de gärna fått presenteras på två olika ställen på skivan och inte efter varandra.  Fyra av sju låtar går i samma tonart vilket kan bli litet tjatigt på en EP, speciellt när tre av dem kommer efter varandra.

Skivans lugnaste låt, balladen “Time (Never Seem to Heal)” är atmosfärisk, avslappnande och vemodig trots att den går i dur och är mycket behaglig att lyssna på.

“By the Shape of My Eyes” är nog EP’ns mest svängiga låt och har en seduktiv och poppig refräng som får mig att känna hur eurotechnolukten osar ut ur högtalarna.

“2arms4wheels – Waiting for Words” ger skivan en värdig konklusion genom att leverera en riktigt angenäm och varierad poplåt i en utökad remix.

Detta är habil synthpop som visserligen har få nyheter att tillföra genren men det är gediget utfört och bör kunna tilltala både seriösa lyssnare så väl som klubbfolk.

// Johannes Harg, Elektroskull – Synthportalen

Tracklist

 1. As Without Light  4:48
 2. 10 000 (Falling) (People Theatre Mix)  5:22
 3. The Way She is  4:15
 4. So Hard to Breathe  5:15
 5. Time (Never Seem to Heal)  4:08
 6. By the Shape of My Eyes  4:44
 7. 2arms4wheels – Waiting for Words (80’s Extended Remix)  7:17
Share Button

One Response to “Arachnophobias – “As Without Light EP””

 1. Anders Karlsson says:

  Tjena!
  Vart kan man köpa denna på CD?? Vore tacksam för en länk!
  MvH
  Anders