Subscribe via: RSS

Wumpscut – “Schrekk and Graus”

Posted on 09 August 2011

Wumpscut – “Schrekk and Graus”

Format: CD, 2CD, Digital, Vinyl, Box
Skivbolag: Beton Kopf Media
Releasedatum: 22 april 2011

Genre: Electro, EBM, Industrial

3/10

Wumpscut har kört fast

Nu 45-årige Rudolf “Rudy” Ratzinger slår inte av på takten. Hans Wumpscut har varit bland de EBM-akter som producerat absolut mest material och i stor kvantitet. Tyvärr har det genom åren också medfört att kvaliteten ganska genomgående blivit lidande. Nu släpper Rudy “Shrekk and Grauss” och även om tysken till viss del växlat spår och bjuder på något nytt är det fortfarande inte bra nog. Som mycket annat material Wumpscut har producerat genom åren är väldigt mycket lovande men faller rätt platt när man börjar lyssna ordentligt. Många av spåren på “Shrekk and Grauss” är i bästa fall medelmåttiga.

Wumpscut har lämnat harshsoundet bakom sig och på nya albumet är slår Rudy till med en blandning mellan industri, EBM och en smula noise – om man får kalla det så. De flesta spår är ryckiga och hoppar fram och tillbaka likt nålen på en gammal LP-spelare. Från att starta med smått “Twin Peaks”-klingande “Rudolf Wolzet” och titelspåret följer ett av de bättre spåren, “Muselmann”. Därefter tappar plattan snabbt i kvalitet och det känns mest som att Rudy har vispat ihop ett mischmasch av ljud och hoppats på att det ska bli något lyckat. Det blir det tyvärr inte.

Det känns lite som att Rudy har kört fast. Efter att ha producerat material som Wumpscut under tjugo år verkar idéerna nu helt sinat. Alltför sällan tar tysken ut svängarna på “Shrekk and Grauss” och i princip allt krut bränns av på två, tre låtar. Det lite mer noisigt industriella soundet funkar i början men man tröttnar snabbt. Och jag vet inte om “Jiddisch Is A Zwillink” är en seriös låt eller inte, men det låter som någon har satt den enerverande agenten från “Transformers”-filmerna på repeat och gett honom en kör…

Remixerna på CD2 är regelrätt hårdare och mer klubbvänliga. Här lyckas Splitter göra titelspåret någotlunda dansant, även Unsinn visar upp en rätt skön version av samma låt.

Förvånande nog är det avslutande spåret “Alles Aus” chockerande bra jämfört med allt annat på “Shrekk and Grauss”. Det ger en strimma hopp om att Wumpscut inte är helt passé och hade jag önskat så skulle hela plattan gå i samma skönt gungande electrostuk.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Rudolf Wolzek
 2. Schrekk & Grauss
 3. Muselmann
 4. Elende Buben
 5. Patient A.
 6. Jiddisch Is A Zwillink
 7. Wumpelstilz
 8. Kikeriki
 9. Zombibikini
 10. Alles Aus

Tracklist Bonusdisc

 1. Schrekk & Grauss (Wumpscut Ear Bleed Remix)
 2. Jiddisch Is A Zwillink (PTT Remix)
 3. Muselmann (AR Remix)
 4. Schrekk & Grauss (Air Forge Remix)
 5. Wolzek (AR Remix)’
 6. Schrekk & Grauss (AmazingMono Remix)
 7. Muselmann (PTT Remix)
 8. Zombibikini (Oordrop Remix)
 9. Wolzek (Ken Silver Remix)
 10. Muselmann (Thermo Remix)
 11. Schrekk & Grauss (XSRY Remix)
 12. Wolzek (Max Breit Remix)
 13. Zombibikini (PTT Remix)
 14. Schrekk & Grauss (AR Remix)
Share Button

3 Responses to “Wumpscut – “Schrekk and Graus””

 1. Adria Weimar says:

  Not to hijack this thread, but, I’m looking for Atlanta dentists and I can’t figure out where to look… do you have any info on this Atlanta dental care? They’reIt’s in Atlanta, only 15 minutes from my appartment. I am not able to find reviews on them – Exceptional Smile LLC, 4420 Bankers Cir, Atlanta, GA 30360 – (678) 841-8800

 2. Luigi Fulk says:

  This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] knappa året efter förra albumet “Schrekk and Grauss” så återvänder en av den mörka electrons mästare, tyske Rudy Ratzinger, med ännu ett album med […]