Subscribe via: RSS

T.W.A.T. – “Blood Sweat and Teargas”

Posted on 31 August 2011

T.W.A.T. – “Blood Sweat and Teargas”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Machineries Of Joy
Releasedatum: 26 augusti 2011

Genre: Oldschool EBM

6/10

Lovande mix av punk och body

Efter aptitretar-EP’n “Working Class Love” kommer nu fullängdsdebuten från denna svenska duo som blandar gammal ruffig EBM och punk. Jag hade vissa förväntningar efter att ha hört EP’n, som jag tyckte kändes lovande. Jag ska inte säga att jag blev besviken på albumet, men jag blev inte heller eld och lågor. Albumet bjuder på flera titlar som håller samma kvalitet som materialet på EPn,  bl a “Conformity”, “Choke” och självfallet EP-spåret “Working Class”. Största problemet, som jag ser det, är att det längre formatet tydligare visar upp svagare sidor.

Musikaliskt tycker jag albumet är klart godkänt. Låtarna är simpla och ruffiga i sin uppbyggnad, men har ett tydligt fokus och ett bra driv. Jag tycker det är positivt att låtarna i regel är korta. Därmed blir de effektiva och slagkraftiga utan att bli tjatiga och repetitiva. Det är en tydlig punkestetik! Duon visar god känsla för enkla basgångar och rytmer som både svänger och driver på. De ljudkomponenter som används är också hyfsat varierade, även om metodiken och estetiken är konsekvent. (fortsättning nedan)

Det som jag tycker är svagaste länken hos detta album är texterna och, till viss del, framtoningen. Vissa texter är hyfsade, men ofta känns inte texterna riktigt trovärdiga. Autenticitet är viktigt, tycker jag. Kanske särskilt inom punk! Vill man vara uppkäftig och provocerande måste det kännas äkta! När t ex Peter And The Test Tube Babies skränar fram texten till “Banned From The Pub” tvekar jag inte en sekund att tro på vad de säger, men när T.W.A.T. sjunger om hur de står på barrikaderna undrar jag mest vilka barrikader de syftar på. Jag kan också tycka att bandet inte känns tillräckligt ”hårda”, i brist på ett bättre ord. Att de blandar manlig och kvinnlig sång gör att jag omedelbart jämför med Atari Teenage Riot och Ambassador 21, som båda blandar punk och elektronisk musik med betydligt mer aggressivitet och attityd. Kanske orättvist att jämföra med just de banden, eftersom de inte riktigt strävar efter samma sak, men lite mer jävlar anamma hade jag gärna sett.

Nu tycker jag ändå att det finns mycket som är tilltalande med denna debut och mycket som känns lovande inför framtiden. De har ett mycket bra koncept och de har känsla för det sound de vill åt. Flera låtar på albumet håller riktigt bra klass och om de renodlar detta samt slipar lite på sina texter kan det bli riktigt, riktigt bra.

// Anders Eklund, ElektroSkull – Synthportalen

 1. Func.
 2. Too Rude For Radio (punked up)
 3. Lazy Fuckers
 4. Conformity
 5. The Barricades
 6. Choke
 7. Run the Cameras
 8. Battleground
 9. My Skin
 10. Working Class
 11. Born and Raised
 12. Bow and Obey
 13. Sverige
 14. Off.
 15. Sverige (Hasse Code 64 Remix)
Share Button

One Response to “T.W.A.T. – “Blood Sweat and Teargas””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Of Joy, där man efter EP’n “Working Class Love” gjorde officiell albumdebut med “Blood, Sweat and Teargas”, så skiftar nu T.W.A.T. skivbolag inför bandets andra album “We Live To Work and […]