Subscribe via: RSS

Ommixat och nymastrat från The Crashlanders

Posted on 17 August 2011

Ommixat och nymastrat från The Crashlanders

Malmötrion The Crashlanders består av sångerskan Erika Nyström och bröderna Rasmus och Nils Petter Löfstedt. Gruppen har sina rötter i den bohemiska stadsdelen Möllevången i Malmö och deras musik kan närmast liknas vid en ohelig allians av italiensk 80-talsdisco och svensk pop då texterna mestadels är på svenska.

Bandet har själva tidigare släppt albumen “Mellan nätter & begär” (2005?) och “Dit konsten aldrig når” (2007).

Från dessa två album har man nu samlat ihop låtar till det kommande albumet “Nätter” som släpps via skivbolaget Electric Fantastic Sound. Vill man skulle man kunna säga att The Crashlanders första riktiga skiva blir en “greatest hits”.

Erika förklarar

“Vi plockade russinen ur Crashlanderkakan, valde ut de låtar vi gillade bäst och lät de andra vila. Samlingen “Nätter” är vårt sätt att säga so long till gamla tider och hej hej till nya.”

Nytt material är alltså redan på gång och det nya ännu obetitlade albumet beräknas vara färdigt innan året är slut. Det är vanligtvis Rasmus som skriver musiken och Nils Petter och Erika som skriver text men även andra konstellationer förekommer – bland annat har sångerskan Karin Ohlsson bidragit med både text och sång på vissa spår. Det som dock alltid varit ett signum för bandets arbetssätt är känslan av att göra något eget.

Rasmus säger

“Jag brukar göra utkast till låtar som jag skickar till resten av bandet för input. Sen lyssnar vi, Erika och Nils Petter testar text och sång, vi skickar sedan låten fram och tillbaka tills vi är nöjda. När låten börjar ta form träffas vi för att lägga ihop allt tillsammans. Det kan ta oss allt från ett par timmar till tre år att göra klart en låt. Det har alltid varit väldigt mycket DIY över The Crashlanders och så kommer det förbli.”

Trots att bandet mestadels sjunger på svenska har de ändå nått långt utanför Sverige med sin musik. De tidigare albumen har sålts så långt iväg som till både Australien och USA men även till de flesta länderna i Europa – något man tackar möjligheterna med internet för. Gruppen har omskrivits av flera internationella musikbloggar och singeln “Samantha” ingår i ett mixtape av det franska musikkollektivet Valerie.

Medlemmarna är konstnärligt aktiva inte bara inom musiken och Nils Petter som väckt en del uppmärksamhet med sina foto- och filmprojekt säger

“Det finns definitivt en synergi mellan musiken och våra andra intressen: foto, grafisk design, film och text. Vi är som sagt mycket för DIY-kulturen och bandet blir ett sätt för oss att få ägna oss åt det vi gillar utan att det är ett uppdrag för någon annan. Man får möjlighet att testa olika uttryck efter helt egna intressen, ofta självlärda sådana. Sen är det även bra för vår påvra ekonomi att kunna göra det mesta inom bandet. Vi är dessvärre inte ekonomiskt oberoende. Ännu.”

The Crashlanders spelade flitigt på 00-talet och skapade ett namn för sig som ett energiskt och bra liveband men sen bytte man namn och la mer eller mindre ner verksamheten innan man i våras satte igång igen, nu under det gamla bandnamnet.

Erika förklarar vidare

“Bandnamnet började egentligen som ett dumt skämt och vi hyser någon slags hatkärlek till det lite halvtöntiga namnet men har på sistone insett att det just därför passar oss ganska bra. Inspirationen har vi plockat från vitt skilda band och genrer. Alla tre har ganska skilda musikpreferenser som ändå smälter ihop någonstans på vägen. Gemensamt är att vi alla hittat tillbaka till 80-talspopen, både svensk och utländsk.”

“Nätter” släpps den 16 september via Electric Fantastic Sound

Tracklist

 1. Dårarnas fest
 2. När vi faller
 3. Sail away like pojkar
 4. Come On
 5. När du törstar efter mer
 6. Mellan fester och begär
 7. Äh vad fan vet dom
 8. En ensam man
 9. Arbetarbarn
 10. Guld och gröna skogar
 11. While My Heart Is Mending
 12. Charming Young Man
 13. Varje skarv bär en dröm
Share Button

Comments are closed.