Subscribe via: RSS

Ohgr – “Undeveloped”

Posted on 21 June 2011

Ohgr – “Undeveloped”

Format: CD / Download
Skivbolag: SPV (Synthetic Symphony)
Releasedatum: 23 maj 2011

Genre: Electro, Industrial

6/10

En trevlig upplevelse i väntan på en ny Skinny Puppy

Jag hade förmånen att få intervjua Nivek Ogre (aka. Kevin Ogilvie) i samband med Skinny Puppys Stockholmsspelningar förra sommaren och det måste sägas att han är en förbaskat trevlig person. Avslappnad och med en stor portion självdistans berättade han om den här plattan, om Skinny Puppys försenade album, om sina skådespelarinsatser och om beryktade turnéminnen med Ministry.

Nu äntligen är det då dags för fjärde albumet från Ohgr, ett projekt som Nivek Ogre har tillsammans med Mark Walk, även han med i Skinny Puppy sedan 2003. “Welt” (som ursprungligen även var namnet på bandet) släpptes 2001 och har sedan följts upp med “SunnyPsyOp” (2003) och “Devils In My Details” (2008).

Musikaliskt är “Undeveloped” ganska lik “Devils In My Details”, en mörk skapelse fylld med skräckfilmssamplingar och en hel drös med skumma ljud som komplement till musiken.

“101 intro” har så snygga samplingar och ljud att jag önskar att hela albumet skulle fortsätta så här. Efter 1 min och 11 sekunder rycks jag upp ur drömvärlden och “101” tar vid. Här är det något som inte stämmer. Hör jag det jag hör? Jo visst är det “Assimilate” som ljuder ur högtalarna. Egentligen inte men nog är det grunderna av den gamla hitlåten som rullar i bakgrunden. “Who do I have to fuck? I don’t know!” skriker Ogre och detta är riktigt bra. Efterföljande “Crash” och “Pissage” är också mycket bra låtar där Ogre pratsjunger alternativt rappar fram orden. Med ganska hård framtoning skall tilläggas. Har egentligen alltid gillat Ogre mer när han varit hårt distad som i Skinny Puppy. Promobladet beskriver att Nivek Ogre i Ohgr rensat upp sina “infamous acid gargled vocal treatments” för att avslöja mer mänsklighet och humor. Vill jag ha det då? Nej egentligen inte. Tycker att en naken röst från Ogre är helt okej, bättre än de flesta röster, men som gurglande och hårt distad är han oslagbar. De lugna låtarna “Bellew” och “Screwme” samt “Hollow”, även den förhållandevis lugn, hade definitivt tjänat på en mer elak framtoning. Singeln “Tragek” är dock ett riktigt bra undantag. Här funkar Ogres nästan helt strippade sång perfekt och detta är en väldigt trevlig sång. I övrigt är “Come Down” och avslutande “Nitwitz” även låtar som höjer sig över mängden. Slutbetyget blir inte helt övertygande men i väntan på en ny Skinny Puppy platta är det absolut en trevlig upplevelse.

Tips: Gå in på www.wdihtf.com (whodoihavetofuck) där ni hittar Nivek Ogre i skumma miljöer, samplingar och andra konstiga ljudexperiment. Inte den mest informativa sidan men en fruktansvärt trevlig sådan.

Trivia: “Crash intro” innehåller samtalet till 911 där Michael Jackson’s död rapporteras.

Trivia 2: Promobladet är skrivet av Chris Alexander, chefredaktör på Fangoria Magazine.

// Thobias Wollhed, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. 101 intro  1:11
 2. 101  4:36
 3. Crash intro  1:47
 4. Crash  3:32
 5. Pissage  3:45
 6. Comedown  4:48
 7. Typer  4:11
 8. Screwme  4:09
 9. Bellew  4:20
 10. Hollow  3:30
 11. Tragek  3:47
 12. Animist  3:34
 13. Nitwitz  4:25
 14. Collidoskope  4:56
Share Button

Comments are closed.