Subscribe via: RSS

047 – “Elva”

Posted on 15 June 2011

047 – “Elva”

Format: CD / Download
Skivbolag: Killing Music
Releasedatum: 8 juni 2011

Genre: Bitpop, Electropop

7/10

Splittrat intryck trots nya intressanta grepp

Bitpopcenen har enligt min uppfattning stått och stampat på samma mark under några år nu. De flesta etablerade akter verkar under lång tid ha varit rädda för att bryta mönster och välja nya vägar, något som har gjort att de flesta skivsläpp sista tiden har låtit ganska lika.

Svenska 047 – som numera är en duo bestående av Peter Engström och Sebastian Rutgersson – är först ut att bryta trenden och har med nya albumet “Elva” vågat sig på en hel del nya grepp. Tre av spåren är välkomponerad, snyggt producerad och väldigt ‘catchy’ traditionell electropop med refränger som snabbt gnager sig in. Man har på dessa fått gästspel på sång av Tomas Halberstad (på “Let You Go”), Lisa Pedersen (på “Everything’s Fine”) och slutligen Gustaf Spetz som bidrar på “Keep It To Yourself”.

Utöver detta innehåller albumet givetvis också sju instrumentalspår i sann bitpopanda med bra variation och det blir sällan långtråkigt. Vi ges allt ifrån svängigare stycken (som för tankarna till färgglada plattformsspel) som exempelvis “Don’t Stop”, “Kanpai!” och “General Error” (som är tidigare släppt på EP:n med samma namn), till mörkare, dansanta alster som “Trekker”. Inledande “Spekerod” påminner en hel del om Vangelis berömda soundtrack “Chariots Of Fire” och introducerar albumet på ett perfekt sätt.

Vad som drar ner betyget något är att helheten, trots det spännande initiativet med en mix av bitpop och electropop (med sång) trots allt ger ett något splittrat intryck. Jag hade gärna sett fler ‘vanliga’ låtar då dessa rent musikaliskt är de absolut bästa spåren på albumet. 047 skall å andra sidan ha en stor eloge för att man vågat sig på just detta och slutsatsen är trots allt att “Elva” är ett rätt okej album när allt kommer kring.

// Jens Atterstrand, ElektroSkull – Synthportalen

 1. Spekerod  2:34
 2. Don’t Stop  3:44
 3. Let You Go (feat. Tomas Halberstad)  3:31
 4. General Error  3:35
 5. Everything’s Fine (feat. Lisa Pedersen)  3:15
 6. Trekker  4:58
 7. Keep It To Yourself (feat. Gustaf Spetz)  3:25
 8. Pirogs Of The Caribbean  3:43
 9. Kanpai!  3:42
 10. Goodbye, But Why  3:36

Lyssna på Spotify!

Share Button

2 Responses to “047 – “Elva””

 1. Simon says:

  Spännande att flera recensioner säger att de mer gillar låtarna med sång medan jag själv verkligen är besatt av de “svängigare stycken” som nämns ovan. Jag håller med om att det ger ett splittrat intryck, men med facit i hand kanske det var bra att ge bägge delarna av publiken det de ville ha?


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] 047, som består av Sebastian Rutgersson och Peter Engström, samarbetade på det senaste albumet “Elva” (2011) med sångaren Thomas Halberstad som bidrog med sånginsatsen på “Let You […]