Subscribe via: RSS

Split Mirrors – “From The Beginning”

Posted on 23 May 2011

Split Mirrors – “From The Beginning”

Format: CD, Download
Skivbolag: Trigger Jam Records
Releasedatum: 31 januari 2011

Genre: Synthpop

7/10

Full av catchy 90-tals synthpop

Tyska gruppen Split Mirrors beskriver själva sin musik som typisk 80-talssyntpop. Det tycker jag inte stämmer, mina tankar går snarare till tidigt 90-tal och därmed ett sound som inte ligger mig personligen särskilt varmt om hjärtat. Men för er som gillar exempelvis De/Vision, Camouflage och Rational Youth är den här skivan, full med catchy syntpop, väl värd att upptäcka.

Split Mirrors bildades 1985, inspirerade av bland annat sina vänner i Alphaville i hemstaden Münster. Efter en längre tids uppehåll, då medlemmarna Achim Jaspert och Andy Cay i stället skrev låtar åt andra artister, återupptog de verksamheten som Split Mirrors i slutet av 00-talet, nu med nytillskottet Henry Flex på keyboards.

”From the beginning” är orkesterns tredje album, och det andra sedan återkomsten. Till största delen består skivan av låtar som skrevs under 1980-talet, men som av någon anledning aldrig gavs ut. Det är svårt att förstå varför materialet fick stanna i byrålådan – standarden är genomgående hög.

En personlig favorit är ”Silent Way (80ies Mix)”, som med sin oktavbas avviker från det 90-talsdoftande huvudspåret. En annan låt som står ut lite extra är ”Don’t Break My Heart”. Bland de få plumparna i protokollet är de två spåren som gästas av rapparen Sincere – modigt grepp, men det blir inte bättre för det – och autotunade ”The New Man (In the Mirror Remix)”. I övrigt är skivan från början till slut ett föga originellt men gott pophantverk.

// Erik Uppenberg, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. I Can’t Wait For You  5:13
 2. Feel As Time Goes By  4:03
 3. Don’t Break My Heart  3:41
 4. I Still Don’t Know  4:12
 5. More In Glass (Green Smoke Ambient Mix)  5:28
 6. Set My Love On Fire  3:50
 7. Love Is Just A Waste Of Time (Radio Edit)  3:20
 8. Silent Way (80ies Mix)  3:30
 9. The New Man (In The Mirror Remix)  4:33
 10. Whenever You Love Me  3:33
 11. I Don’t Know Why  4:55
 12. Made In China  3:33
 13. In The House Of Love  3:44
 14. Jiu Zhe Yang Ba  3:32
Share Button

Comments are closed.