Subscribe via: RSS

Liverapport: IAMX 20110513, Stockholm

Posted on 20 May 2011

Artist: IAMX
Datum: fredag 13 maj 2011
Scen: Nalen (Stora Salen), Stockholm

Foto: Diana Malm

Rapport: Jens Atterstrand

OBS! Missa inte fotoalbumet under rapporten!

Brittiska IAMX, med Chris Corner i spetsen, gästade (efter den inställda konserten i mars) så äntligen Stockholm. Efter en inledande ursäkt samt ett extra tack till fansen för tålamodet så satte spektaklet igång.

Ja, IAMX är ett spektakel. Ett fenomen. En teaterföreställning.

Efter ett något tillbakadraget, smygande intro med “Music People” och andralåten och tillika titelspåret från senaste albumet – “Volatile Times”, så brister IAMX ut i en kontrast mellan sprakande färger och nattsvarta ångestfyllda gråtoner. Påföljande publikfavoriten “Nightlife” får Nalen att fullkomligt explodera.

Chris Corner levererar en stundtals overkligt bra sånginsats från scenen. Senaste singelsläppet “Ghosts Of Utopia”, den oerhört vackra, sorgsna och sköra “President” samt avslutande genonbrottshiten “Spit It Out” framförs alla kraftfullt men tonsäkert ovanpå en underbar mix av taktfasta elektroniska rytmer, analoga synthar och akustiska inslag.

Setlisten är väl sammansatt och inkluderar favoriter från IAMX samtliga fyra album. Den tillhörande scenshowen med videoprojektion, bildspel, färger och ljussättning tar publiken med på en fantastisk resa in i frontmannens egna värld. En värld som ofta är fyll av mani, galenskap, ångest och vemod – men lika ofta av kärlek, värme, ömhet och glädje.

Tack IAMX. Jag längtar redan till Arvikafestivalen.

Setlist

 • Music People
 • Volatile Times
 • Nightlife
 • Ghosts Of Utopia
 • My Secret Friend
 • Tear Garden
 • Fire And Whispers
 • Think Of England
 • Bring Me Back A Dog
 • Nature Of Inviting
 • Cold Red Light
 • Kiss And Swallow
 • President

Extranummer

 • The Alternative
 • Skin Vision
 • Spit It Out

Share Button

Comments are closed.