Subscribe via: RSS

Emmon – “Nomme”

Posted on 30 May 2011

Emmon – “Nomme”

Format: CD, Download
Skivbolag: Wonderland Records
Releasedatum: 1  juni 2011 (exklusivt för HiFi-Klubben), 8 juni 2011 (ordinarie release)

Genre: Electropop

8/10

Resan mot mörkret fortsätter utan käftsmällar

Emma Nylén har med sitt soloprojekt Emmon tagit mer eller mindre två år på sig mellan varje album. Debuten “The Art And The Devil” släpptes 2007, uppföljaren “Closet Wanderings” kom våren 2009 och nu har det efterlängtade nya albumet “Nomme” äntligen landat. Tillsammans med detta också en pressrelease från skivbolaget Wonderland Records som talar om något “mörkt, tungt och dystopiskt som gjort för att vara soundtrack till en Ajvide Lindqvist-film” och skivbolaget har (för en gångs skull?) faktiskt väldigt rätt.

Emmon har aldrig stått stilla i sin musikaliska utveckling. Den musikaliska resan som påbörjades redan på förra albumet “Closet Wanderings” fortsätter i rask takt vidare på “Nomme”. Emmons signum sedan tidigare med den ganska direkta och raka ‘in-your-face’-electropopen får ta ytterligare steg tillbaka medan de suggestiva och minimala Hi-NRG-rytmerna, instrumentalspåren och de långa introna ges alltmer utrymme. (fortsättning nedan)

Singesläppet “Distance”, som introducerade Emmons nya material tidigare i våras, är unik i sammanhanget och kunde inte spegla det kommande albumets sound mindre, egentligen. Låten skiljer sig anmärkningsvärt från de övriga nio spåren och är den enda i sitt slag som på något vis påminner om den uptempo-electropop som hon presenterat på större delarna av de tidigare två albumen. “Nomme” i övrigt domineras av helt instrumentala, eller i alla fall till större delen instrumentala spår, där Emma efter att ha byggt lager på lager av rytmer och atmosfär sjunger ett fåtal textrader. Långsamt svepande och över fem minuter långa “Oratory” är ett utmärkt exempel på just detta där hon efter att under dryga minuten upp ljudbilden presenterar en fantastisk sånginsats. Less is more heter det ju och känslan är att hon i många spår gått tillbaka till sina rötter musikaliskt för att på nytt bygga ljudlandskapen.

“Nomme” träffar mig inte i ansiktet med en käftsmäll och bara ett fåtal av låtarna sätter sig direkt. Albumet behöver nog sin tid hos de flesta lyssnare, men till raka motsatsen mot tidigare så är möjligheterna för det att växa så oerhört mycket större nu. Emmon har på “Nomme” gjort ett intressant vägval och presterat ett starkt tredjealbum, något som normalt sett är svårt.

// Jens Atterstrand, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Basexpressen  5:10
 2. Distance  4:20
 3. Body Jar  3:42
 4. Ghost Dance  4:34
 5. Blacklight  4:19
 6. Slottet  4:36
 7. Love Track  3:54
 8. Oratory  5:20
 9. All Yours  4:13
 10. Hammerville Heights  4:15
Share Button

3 Responses to “Emmon – “Nomme””

 1. Stefan i Oxelösund says:

  Beställde plattan för en stund sen:-)

 2. Erik Uppenberg says:

  Spännande – jag tyckte ju att singeln “Distance” var svag, eller rättare sagt förutsägbar, så det blir roligt att höra utvecklingen på resten av skivan.


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] OBS! Missa inte vår recension av “Nomme” här! […]