Subscribe via: RSS

Armageddon Dildos – “Untergrund”

Posted on 25 May 2011

Armageddon Dildos – “Untergrund”

Format: CD, 2CD, Download
Skivbolag: Alfa Matrix
Releasedatum: 18 februari 2011

Genre: EBM

7/10

Medryckande, energisk macho-body med glimten i ögat

Det har gått 20 år sedan debutalbumet ”That’s Armageddon” och även om Armageddon Dildos sedan dess moderniserat och polerat sitt sound en smula kan man fortfarande spåra rötterna i soundet på nya albumet ”Undergrund” till det tidiga nittiotalet. Basgångarna känns bekanta, gitarriffen påminner om tiden då EBM-banden plötsligt omfamnade detta tidigare förhatliga instrument och den allmänna känslan i låtarna har bibehållits. En låt som ”Bodyworker” eller ”Hedonic” hade lika väl kunnat göras 1991, om arrangemangen varit lite simplare och produktionen lite ruffigare. Det finns en grundstomme i det mesta av materialet som känns typiskt old-school och som inte förtas av de modernare, electro-fierade arrangemangen i övrigt.

Till ovanstående kommer sedan sången, som enligt mig höjer Armageddon Dildos över mängden av tysk electro/EBM. Uwe ”Rex Dildo” Kanka sjunger på ett sätt som passar utmärkt till musiken, helt enkelt. Han kan sjunga sådär mörkt och über-macho som sig bör när man gör body, men han kan också sjunga riktigt snyggt. Han nyttjar båda talangerna om vart annat, och dessutom sjunger han mestadels på tyska. Det senare uppskattas, inte bara för att tyska är så body, men också för att jag generellt uppskattar när folksjunger på sitt modersmål. Det låter ofta bättre!

Funkar det här som annat än en nostalgitripp då? Javisst! Nyskapande kanske inte är albumets, eller bandets, främsta egenskap, men musiken är medryckande och energisk och hantverket är det inget fel på. Låtmaterialet pendlar mellan svängigt up-tempo och lite mer bombastiskt högtravande, sådär som tyskar kan göra på ett så charmigt sätt. Överlag framstår Armageddon Dildos snarare som charmiga än hårda, med glimten i ögat, och detta hörs lika tydligt i musiken som det märks när de spelar live. ”Untergrund” är vad jag skulle kalla ett party-album! Det får mig att minnas när en svettig Uwe Kanka leende reser sig upp efter att ha blivit nedbrottad av en entusiastisk publik på Sugar Bar en klubbkväll med Bodytåget. Det var en bra kväll. Och det här är ett riktigt bra album!

// Anders Eklund, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

CD1 “Undergrund”

 1. Furios  06:19
 2. Untergrund  04:18
 3. Blut  03:24
 4. Bodyworker  03:08
 5. Gottland  04:02
 6. La passionata  04:15
 7. The innocence  03:44
 8. Hedonic  05:49
 9. Baby snake  03:49
 10. House of pain  04:59
 11. Der schrei  04:58
 12. Meer der tränen (Crossed The Line)  04:05

CD2 “Untergrund Interpretationen” *

 1. Furios (Angstfabrik)  03:53
 2. Untergrund (AD vs Amadeus)  04:29
 3. House of Pain (Digital Factor)  03:55
 4. Der Schrei (Toavoid)  04:37
 5. Blut (Autodafeh)  03:30
 6. The Innocence (Biomekkanik)  04:13
 7. La Passionate (Mommy Hurt My Head)  04:34
 8. Meer der Tränen (I.C.T.L) (Plastic Noise Experience)  04:02
 9. Baby Snake (Intertia)  05:02
 10. Untergrund (Darkmen)  03:26
 11. La Passionate (Mommy Hurt My Head)  03:56
 12. Der Schrei (Die Restigen Löffel)  03:09
 13. Untergrund (Dave Anderson)  04:59
 14. My Goddess of S*x of S*x and Death (Armageddon Dildos featuring Myk Jung)  04:14

* Levereras med den begränsade 2CD-versionen.

Share Button

Comments are closed.