Subscribe via: RSS

Zynic – “Dreams In Black And White”

Posted on 06 April 2011

Zynic – “Dreams In Black And White”

Format: Digital
Skivbolag: Conzoom Records
Releasedatum: Ute nu!

Genre: Synthpop, Electropop

8/10

Nytt och fräscht i annars insomnande genre

Tyska nykomlingen Zynic har via ett antal remixer av andra artister den sista tiden sakta smygit sig fram på den elektroniska musikscenen. I slutet av april släpps debutalbumet “Fire Walk With Me” och nyligen släpptes aptitretaren, singeln “Dreams In Black And White” via tyska Conzoom Records.

Zynic andas melodiös upptempo synthpop med influenser från både 80-tal, 90-tal (läs: OMD, Depeche Mode) och ett antal av 00-talets storheter i genren. Väl genomarbetade melodier och basgångar från analoga synthar och ovanpå detta en stark sånginsats från H.P Siemandel. Titelspårets låttext är en känga mot dagens TV-kanaler, allt skräp man försöker tuta i oss samt konsumtionssamhället och dess baksidor i stort. När refrängen hugger tag så är det ett faktum att Zynic har levererat en riktig hit. Jag har nynnat på låten några veckor nu och den kommer sannolikt sitta kvar ett tag.

Till skillnad från många singelsläpp nuförtiden så är dock b-sidan den, för mig personligen mest intressanta. Det är verkligen inget dussinspår som “blivit över” någonstans i studion, tvärtom! “Rescue Me”, som här levereras i en remix av amerikanska Iris (något som för inbitna Iris-fans är uppenbart redan halvminuten in), är en unik, stark skapelse med vocoders, snygga effekter på sången, en stark melodi och en i stort unik, maffig ljudbild.

Zynic är en av den senaste tidens starkare synthpopakter och visar via debutsingeln “Dreams In Black And White” att det fortfarande går att röra om och producera fräsch synthpop i genre som under långa perioder varit rätt sömnig sista tiden.

Remixerna som levereras på titelspåret är (utöver “extended version” som är rätt lik originalet) signerade Assemblage 23, Leaether Strip och Beborn Beton. Alla tre är sätter sin egna speciella prägel på låten, men personligen gillar jag Beborn Beton‘s långsamma, atmosfäriska version bäst.

Om kommande debutalbumet “Fire Walk With Me” håller i närheten av samma klass som singelsläppet så kan vi förvänta oss ett av de starkare synthpopalbumen på länge.

// Jens Atterstrand, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

  1. Dreams In Black And White  4:10
  2. Dreams In Black And White (Extended)  5:45
  3. Rescue Me (Iris Remix Edit)  3:39
  4. Dreams In Black And White (Assemblage 23 Remix Edit)  3:43
  5. Dreams In Black And White (Leaether Strip Remix)  5:45
  6. Dreams In Black And White (Beborn Beton Remix)  4:20
Share Button

Comments are closed.