Subscribe via: RSS

X-Fusion – “Thorn In My Flesh”

Posted on 08 April 2011

X-Fusion – “Thorn In My Flesh”

Format: CD, Digital
Skivbolag: Scanner / Dark Dimensions
Releasedatum: Ute nu!

Genre: Electro, Industrial, Harsh EBM

5/10

Intressanta idéer stannar av i trött tempo

Det har inte gått mer än 17 månader sen Jan L. släppte sitt senaste album under epitetet X-Fusion. Då var det “Ultima Ratio” som byggde vidare på den plattform frontmannen har skapat sedan X-Fusions tidiga aciddebut 1988. Sedan dess har den produktiva tysken hunnit med att pressa ut fjorton album.

Nu fortsätter han i samma spår i och med “Thorn In My Flesh” och på detta album så har Jan L. tagit en lite lugnare och mer minimalistisk ton än vad man har hört de senaste åren. Skillnaden mellan X-Fusion och det kända sidoprojektet Noisuf-X är mer tydlig än vad i alla fall jag tycker den har varit tidigare. Tysken verkar också ha inspirerats av metalkulturen mer än på skivkonvoluten denna gång då flera av spåren innehåller  tunga gitarriff. Längre än så har man dock inte riktigt kommit. Det är i mångt och mycket samma sak i ny förpackning som tidigare. Ljudet är oklanderligt som vanligt, mixen finns där men “Thorn In My Flesh” kommer aldrig riktigt igång. Det blir aldrig riktigt engagerande och med kunskapen om vad Jan L. kan göra blir jag lite besviken. Minimalismen gör sig väldigt påmind och är ett trevligt inslag men utan någon tung rivig motpunkt så tar det aldrig riktigt och ruskar om dig.

Ljuspunkterna är framför allt spår som “Holy Grail”, där jag tycker X-Fusion gör sig som bäst och speciellt på den här skivan där de melodiösa synthslingorna gör att man vaknar till. Även “Easy to Hate” röjer loss med ett skönt tempo skapat för dansgolven och storbandskänslan i “Funeral Cortege” känns spännande och innovativ. Mer sånt så hade inte “Thorn In My Flesh” känts så kall och emellanåt trött. Man kanske skulle ha stannat upp och lagt en sista hand vid “Thorn In My Flesh” och skivan skulle ha känts mer engagerande. Just nu står X-Fusion mest och stampar i samma gamla spår.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Poem
 2. Stroke By Stroke
 3. Strange New World
 4. Holy Grail
 5. Divine Spite
 6. Easy To Hate
 7. Thorn In My Flesh
 8. Funeral Cortege
 9. Shadow Of Myself
 10. Just A Scar
 11. Second Sight
 12. Odd One Out
 13. Kalt
Share Button

One Response to “X-Fusion – “Thorn In My Flesh””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] det senaste albumet “Thorn in My Flesh” så var det länge osäkert om X-Fusion skulle släppa nytt material på ett tag, men efter mycket […]