Subscribe via: RSS

Liverapport: Das Boot 2011, Dag 1

Posted on 26 April 2011

Liverapport: Das Boot 2011, Dag 1

Artister: Autodafeh, Iambia, Spark!, VNV Nation, Infected Mushroom
Datum: torsdag 14 april 2o11
Scen: M/S Victoria, Starlight Palace (Das Boot) Stockholm – Tallinn

Foto: Jens Atterstrand

OBS! Missa inte fotoalbumet under rapporten!

Das Boot förblir en regelbunden och given installation i den svenska synthscenen. Alternativkidsen vallfärdar utifrån landet år efter år till detta event och årets synthetiska båtresa var förlängd till två kvällar som gav en något utökad lineup. Resmålet var också nytt, skutan vände den här gången i Tallinn under fredagen.

Eventet tillhör fortfarande ett av de där speciella arrangemangen där de som är starkt delaktiga i scenen känner en extra stark koppling till sina vänner i publiken, bland arrangörerna och allt runtomkring. “Alla är där”-känslan – likt SAMA, Arvikafestivalen eller ElectriXmas – återfanns även i år!

Arrangemanget överlag hade sina brister, men då skall man ha i åtanke alla de mängder av problem som arrangörerna faktiskt brottas med år efter år. Bortsett från de tekniska problemen med ljus och ljud som redan tagits upp och diskuterats flitigt vid det här laget, så uppkommer alltid klagomål på rederiets inblandning och kritik mot denna. Viktigt är att poängtera att väldigt mycket av detta faktiskt står utanför arrangörernas kontroll. Hög musik på hytter med öppna dörrar, drickande av alkohol utanför hytten på allmäna platser och lång rad andra problem. En del av problemen kan man lätt tycka borde kunna anpassas för att få till total festivalkänsla på båten. Till en viss del är detta rimligt och befogat, men glöm inte bort att det faktiskt är en färja som innehåller andra trafikanter än Das Boot-besökare. Mycket i kommunikationen kring detta brast dock, därav mycket av kritiken som framförts.

När det gäller det huvudsakliga, musiken i sig så förvånas jag fortfarande över den delen av publiken som upprepade gånger betalar dyra pengar för att åka på en festival där många av dem i slutändan kommer på sig själva med att inte ha sett en enda hel konsert. Men visst, vill man betala en tusenlapp eller mer för att få “festa” i en hytt så är det väl upp till var och en. Lite synd om banden som hade de sämsta tänkbara speltiderna bara!

Autodafeh som inledde det hela tidigt den första kvällen hade det tuffast. Inte nog med just det faktum att man hade sin speltid när alla som bäst var igång med att hälsa på långväga syntharvänner som de inte träffat på flera månader nere på hytterna; Tekniken och dess problem gjorde att bandet till slut mer eller mindre fick kombinera sin spelning med ett indirekt löpande soundcheck. Bandets insats var dock under omständigheterna bra och även om jag fortfarande föredrar musiken på skiva framför live (då de kan bli lite stela i sin liveshow) så var det fullt godkänt!

Tekniken blev sedan bättre under kvällen och med mer folk i publiken under de senare timmarna så var helheten en mycket trevlig upplevelse. Höjdpunkten var svenska oldschool-EBM duon Spark! som gjorde en kanonspelning inför mer eller mindre fullt hus. De grekiska electro-industrihjältarna i Iambia visade sedan en fantastisk glädje till att åter stå på en svensk (nåväl) scen. Duon backades för kvällen upp av en gästspelande keyboardist i form av Krister Hessling (känd från bland annat 8khz Mono).

En väldigt lyckad första kväll som gav mersmak inför dag 2. Plus i kanten för suveräna DJ Anneli som med ett mycket kompetent DJ-set underhöll publiken före och efter Infected Mushroom-spelningen.

Autodafeh

Autodafeh

Iambia

Iambia

Spark!

Spark!

VNV Nation

VNV Nation

VNV Nation

Infected Mushroom

Infected Mushroom

Share Button

2 Responses to “Liverapport: Das Boot 2011, Dag 1”

 1. Stefan i Oxelösund says:

  Visst är det synd att folk häckar i sina hytter,eller var det så att dom flesta inte gillade banden??
  Det kanske inte var mina drömartister som var där men jag kollade ändå på dom flesta av banden,förutom dom som spelade framåt morgontimmarna.
  Hoppas på en 24 timmars nästa gång.

 2. Lasse says:

  De som satt och häckade i hytterna var i stort sett fans till band som VNV nation, Magic mushroms och Astetic perfection.
  Men en del visste inte ens att det var några band som spelade, de hade antagligen tuggat dylika svampar ;-).
  Trots småsaker som en binär ljudtekniker och att sängerna hade hår och smuts som en skock chimpanser sovit där (ljudteknikerna?) utan att lakanen bytts, (vi fick vara lite hårda för att få Talink att byta lakan) och att laxen på buffen var rå så var detta ett himelrike för en Synth och EBM fantast.
  De vackra flickorna i uniform och kpist var lök på laxen så att säga.
  De band som imponerade mest var Iambia (svårt namn att komma ihåg bara), Autodafeh, Spetznas och Spark. Iamba’s prometheus skiva är numera standardmusiken för intervall träningen innan frukost, Imabia’s låt Phantasm ‘the beast is alive!’ är perfekt att spurta uppför kullen till. Kan bara säga att 40h var lite kort!