Subscribe via: RSS

Fractured – “Beneath the Ashes”

Posted on 01 April 2011

Fractured – “Beneath the Ashes”

Format: CD / Digital
Skivbolag: Dependent Records
Releasedatum: Ute nu!

Genre: Electro, Industrial, IDM

8/10

Glasklara svar ur svår ekvation

Det har gått fem år sedan kanadensiska Fractured släppte sitt senaste material. I och med “Beneath the Ashes” gör man hos fansen ett mycket efterlängtad comeback efter en lång tid på skolans bakgård. Det via debutalbumet “Only Human Remains” som Fractured ganska omgående satte sitt avtryck i den elektroniska musiken i och med en stor fanbase och flera utnämningar. Med sitt på något sätt typiskt kanadensiska sätt att skapa musik hittade en egen nisch som tilltalade många. Jag vet inte vad det är med kanadensiska electro/synth/industri-band, men något rätt gör de där borta.

“Beneath the Ashes” berättar den berömda sagan om Atlantis, staden som sjönk, genom musik, text och booklet. Om man är lite av en mytologi/historiejunkie som jag klappar man förtjust händerna, även om man kan tycka att Atlantis och Fractured ligger långt ifrån varandra, rent ljudmässigt om inte annat. Till sin hjälp har duon slängt in både det ena och det andra på “Beneath the Ashes”, här hörs orglar, akustiska gitarrer och vokaliskt imponerande akter. Själva ursäktar sig bandet på sin hemsida för den dåliga sången men jag hittar inget av den arten att störa mig på, mer än på de lite mer screamoinspirerade låtarna.

Jag brukar ha lite svårt att gilla band som gör för stora crossovers mellan musikstilar, speciellt när man krossar den heliga gränsen mellan synth och rock. På ett nästan smutsigt sätt har jag accepterat för mig själv att när det kommer till Fractured har jag helt jävla fel. Spår som “You Are” och “Save Me” är så fantastiskt kompositerade att jag nästan får en tonårstår i ögonvrån. Hela “Beneath the Ashes” sjuder av någon sorts tonårsaggresivitet, jag märker hur mitt gamla 14-åriga jag, lyssnandes på Deftones och Slipknot, älskar hela essensen av Fractured. Riktigt så pass lysande är det inte om man ska vara lite mer vuxet kritisk men det är inga tvivel om att “Beneath the Ashes” är väl värt fem års väntan. Kombon av gitarrer, synthar, smekande sång och distat screamo funkar bättre än vad jag någonsin hört. Vid första genomlyssningen kände jag mig tveksam, men för varje gång jag har lyssnat igenom skivan har jag höjt betyget ett snäpp.

Några spår, “Straight Jacket Fashion” och “We Bare These Scars”, kommer för långt ifrån electron och det sköna mischmasch av ljud som infinner sig på resten av skivan förloras. Man kunde även ha jobbat lite mer på mixningen för att få ett ännu djupare sound och på så sätt komma närmare Atlantis (haha).

Med “Beneath the Ashes” har Fractured visat att kombinationen synth och hårdrock inte är omöjlig på något sätt. Skicka kanadensarna till 80-talet och hela subkulturerna skulle sluta upp in en stor gruppkram.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Beneath The Ashes  6:22
 2. For What?  4:12
 3. You Are (The Voice Inside My Head)  3:28
 4. Anaesthetic (featuring M@ from Encephalon)  4:19
 5. Transcendental Rage For The Fundamentals (featuring It-Clings)  4:09
 6. Dig  4:20
 7. Save Me  4:20
 8. Straight Jacket Fashion  4:03
 9. Interlude (Instrumental)  2:11
 10. Fly Away  3:53
 11. We Bare These Scars  4:23
 12. Disengage  5:00
Share Button

2 Responses to “Fractured – “Beneath the Ashes””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] röj med spår som “Good For You” och “My First Time”. Även svårbedömda Fractureds “Beneath the Ashes” förtjänar att nämnas efter att på ett minst sagt otroligt sätt lyckats mixa synth, industrial, […]

 2. […] Den Ottawabaserade electro-industrial/futurepoptrion bildades redan 2005 och består av Matt Gifford, Sam Mainer och Alis Alias. Trion har förutom medverkan på diverse samlingsskivor (bland annat Dependent Records senaste samling “Dependence 2011″) även gästspelat på Fractured’s senaste album “Beneath the Ashes” som vi recenserade i våras. […]