Subscribe via: RSS

Electric Breathing – “Sounds Of Psychosis”

Posted on 28 April 2011

Electric Breathing – “Sounds Of Psychosis”

Format: Download
Skivbolag: Twisted Flesh Recordings
Releasedatum: Ute nu

Genre: Harsh-EBM, Dark electro

6/10

En lovande debut i warp

Det har gått fem år sedan Defcon One ombildades till Electric Breathing och nu släpper man debutalbumet “Sounds of Psychosis” på det nystartade svenska skivbolaget Twisted Flesh Recordings.

Även om det har tagit sin lilla tid att producera själva debutskivan har man lyckats göra sig ett namn inom genren och under “Sounds of Psychosis” elva spår håller man tonen. Det är harsh i standardformat men i fast forward.

Electric Breathing inför inte omedelbart något nytt till genren utan kör full gas i  upptrampade spår med en tydlig fling mot hardstyle. Genom samplade tyska voiceovers, rappa synthtoner och pumpande bas går det mesta i ett rasande tempo som gör att fötterna får svårt att hänga med. I stort sett gör det här gott för tyskarna även om det i längden kan kännas lika utpumpande som att springa ett maratonlopp.

Jag hade gärna sett fler spår i stilen som “Possession” håller där man tillåter sig att luta sig tillbaka lite och tonerna verkligen får slå igenom och ges tyngd i stället för att stressa vidare. Det blir en välbehövlig paus från de andra spårens synthsmatter. Man skulle rentav kunna ha lugnat ner tempot ytterligare och jag tror låten hade gjort sig ännu bättre, man kanske får se en sådan remix längre fram för trots det lugnare tempot känns “Possession” liksom hela skiven en smula uppdragen. “Go to Hell” har också ett lugnare sound jämfört med de andra spåren som gör att “Sounds of Psychosis” ges lite djup och variation. Annars är det hundra knyck som gäller genom blivande hittar som “Zerfall” och “Dead and Buried” där svenska Project Rotten gästspelar.

På det stora hela levererar Electric Breathing en platta som verkligen andas elektricitet men man kanske har använt lite för många volt. Det kan tyckas läskigt antar jag att vrida ner tempot när man gör klubbharsh men för att lyckas dansa till många av “Sound of Psychosis” låtar behöver man vara en smurf på dubbelspeed – och de syns sällan på dansgolven.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Chaos
 2. Killer Instinct
 3. Zerfall
 4. Dead Body Erection
 5. Death Machine
 6. Guilty
 7. Possession
 8. Psychotic
 9. Dead And Buried (feat. Project Rotten)
 10. Go To Hell
 11. The World Collapses
Share Button

Comments are closed.