Subscribe via: RSS

Vomito Negro – “Slave Nation”

Posted on 04 March 2011

Vomito Negro – “Slave Nation”

Format: CD-EP / Digital Download
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: Ute nu!

Genre: EBM, Oldschool

7/10

Övertygande retro-känsla i belgisk tappning

Vomito Negro var ett av de band som kom i den våg av belgiska elektroniska akter som dök upp under andra halvan av 80-talet. Duon placerade sig i den lite hårdare och elakare fållan, med ett sterilare, kallare och mer hotfullt sound. Närmare The Klinik än Front 242! Duon splittrades i början av 90-talet, men ena halvan, Gin Devo, tog upp namnet på nytt för en mer techno-influerad comeback i början av 2000-talet. Nu har han dock gått tillbaka till rötterna och förra året kom albumet ”Skull & Bones” där Vomito Negro presenterade en uppdaterad version av sitt ursprungliga sound: en blandning av EBM och electro med ett tydligt industriellt anslag.

Den nya EP’n ”Slave Nation” ger ett mer helgjutet intryck på mig än vad ”Skull & Bones” gjorde. ”Skull & Bones” hade sina guldkorn, men den höga kvaliteten är mer genomgående på ”Slave Nation”. Här serveras vi en uppfriskande varierad samling låtar. Inledande ”Time Traveller” är en uppvisning i taktfast hård electro i mid-tempo, med rytm och synth-bas som dominerande inslag under den kyliga distade sången. ”Evil Eyes” är en långsam, mer atmosfärisk komposition som doftar The Klinik med sina studsande pukor. ”We Did It Again” är lite mer melodisk och inleds riktigt tilltalande. Den blir dock så småningom en smula enahanda och är i mitt tycke det svagaste spåret. ”Slave Nation” höjer ribban igen och är ett utmärkt exempel på rak, okomplicerad men riktigt förträfflig EBM av sent 80-talssnitt. ”TV Man” är åter ett hårt stycke electro med bombastiska rytmer och huggande basattacker, som för tankarna till Dive-albumet ”Snakedressed” eller en del äldre Suicide Commando, fast utan seriemördar- eller obduktionsteman. Avslutande ”Sabotage (EBM Mix)” är även det ett effektivt electro-spår som skiljer sig lite från de tidigare genom sina svängigare, synkoperade rytmer.Generellt så är låtmaterialet och arrangemangen på ”Slave Nation” okomplicerade, men utförda på ett kompetent och insiktsfullt sätt. Den enkla ljudbilden, med få komponenter förhöjer, snarare än drar ned, intrycket av musiken. Ljuden låter trivsamt opolerade och ruffiga, vilket förstärker 80-talskänslan i soundet. Tempot är överlag rätt återhållet, vilket känns rätt typiskt belgiskt och står i kontrast till mycket av den hårdare synth-musik som görs idag.

Vomito Negro bjuder här på en samling låtar som både känns angelägna idag och ger oss gamla belgofiler ett stycke härlig 80-talsnostalgi. Till och med omslaget, med sitt svartvita foto på fyra megafonliknande högtalare på en stolpe, andas 80-tal och industri! Jag var avvaktande positiv efter comebacken med ”Skull & Bones”. Nu är jag övertygad!

// Anders Eklund, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

  1. Time Traveller  04:55
  2. Evil Eyes  05:13
  3. Did it Again  04:19
  4. Slave Nation  04:12
  5. TV-Man  06:35
  6. Sabotage (EBM Mix)  07:18
Share Button

Comments are closed.