Subscribe via: RSS

Maison Vague – “Synthpop’s Alive”

Posted on 02 March 2011

Maison Vague – “Synthpop’s Alive”

Format: CD / Digital Download
Skivbolag: Stiefel Musik
Releasedatum: Ute nu!

Genre: Electropop, Synthpop

7/10

Mångfacetterat och helgjutet i Gary Numans anda

Årets hittills trevligaste överraskning står tysk-amerikanska syntpoporkestern Maison Vague för. De främsta förebilderna på debutalbumet är tydliga, Gary Numan och Vince Clarke, medan den lite teatrala och affekterade sången mest påminner om Clarkes gamle vapendragare Robert Marlow – eller till och med Olga i cirkuspunkorkestern Toy Dolls.

Texterna är oftast humoristiska och underfundiga betraktelser, exempelvis om prylmani som gått överstyr (”Give Them Away”), om tragiken i en inställd spelning med ett favoritband (”No Show”) eller om att skänka all sin kärlek till en digital applikation (”Pixelated Lover”).

Skivan sparkar igång med titelspåret ”Synthpop’s Alive”, den kanske starkaste popmelodin som tyvärr sänks något av textens lätt desperata försvarstal. Att behöva hävda sin genre på det sättet är ett tydligt tecken på att den är, om inte död, så åtminstone stelnad i sitt uttryck och förbisprungen av utvecklingen. Det är litet synd. För trots att Maison Vague är så fast och kärleksfullt förankrade i det tidiga 1980-talet, känns denna mångfacetterade elektropop betydligt fräschare och nutida än många av konkurrenterna.

Frontmannen Clark Stiefel är skolad klassisk pianist och har spelat såväl avantgardejazz som teatermusik. Det musikaliska självförtroendet hörs. Musikaliskt avviker Maison Vague från sitt analogsyntiga huvudspår i många detaljer. ”Tunnel Vision” och ”Living on Ice Cream” bygger på ska-baktakt och i ”Colored Glasses” möter Månskenssonaten ett Dire Straits-aktigt gitarrsolo.

Spretigt och konstigt? Nej, stilsäkra variationer på huvudtemat som hjälper till att förankra skivan i postpunkeran, då de musikaliska genrerna saknade fasta regler. En ovanligt helgjuten albumdebut.

// Erik Uppenberg, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. Synthpop’s Alive
 2. Pixelated Lover
 3. My Situation
 4. Tunnel Vision
 5. Give Them Away
 6. Buried In Sandstone
 7. We’re Not Human
 8. Colored Glasses
 9. No Show
 10. Living On Ice Cream
Share Button

4 Responses to “Maison Vague – “Synthpop’s Alive””

 1. Krister says:

  Måste bara påpeka att Synthpop´s Alive var en komisk motreaktion på en låt som någon gjorde o la upp på youtube som hette synthpop is dead..;)
  En klockren låt som är gjort med mycker humor och skall väl inte tas på för stort allvar.

  Jag håller med om att detta är årets hitentills bästa skivsläpp…köpte till och med plattan på mp3 vilket jag igentligen inte alls ville…denna pärla hade varit gjuten på Vinyl Lp..:)

 2. Erik Uppenberg says:

  Aha, det visste jag inte! Är det den här? http://www.youtube.com/watch?v=CX9czcVXYXU

 3. Meadow says:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Isolation” med Kaos! och Austras häxhousedänga “Beat and the Pulse”. Smakproven från Maison Vagues och Henric de la Cours bägge debutalbum, “Synthpop’s Alive” respektive “Dogs”, släpptes […]