Subscribe via: RSS

IAMX – “Volatile Times”

Posted on 14 March 2011

IAMX – “Volatile Times”

Format: CD / Digital Download
Skivbolag: 61 Seconds Records / Border Music Distribution
Releasedatum: 18 mars

Genre: Electro

7/10

Om en recensents våndor..

IAMX första platta, “Kiss + Swallow” (2004), skrevs till stor del under Sneaker Pimps levnadstid och medan uppföljaren “The Alternative” (2006) fortfarande innehöll spår av Sneaker Pimps var “Kingdom of Welcome Addiction” (2009) första plattan med ett helt eget sound.

Det snackas mycket om svåra andra eller tredje album när det är dags för en artist att försöka följa upp tidigare succéer. Något jag undrar över är hur man går till väga när man skall följa upp sin karriär’s höjdpunkt? Detta är givetvis något som man bara kan se retroaktivt på och att tänka på det sättet skulle troligtvis vara spiken i kistan för artisten i fråga. Jag kan dock inte låta bli att tänka att “Kingdom of Welcome Addiction” kommer att uppfattas som Chris Corner‘s höjdpunkt när karriären summeras. Den innehåller 11 helt fantastiska spår och med allt från elektropunkiga explosioner till spröda ballader är och förblir den ett komplett album. Musikaliskt är “Volatile Times” definitivt en fortsättning på förra plattan. Och precis som föregångaren är det ingen platta som sätter sig direkt.

Låtarna växer för varje lyssning och även om de inte kommer upp i samma klass som på föregångaren är det absolut ett bra album. “Music People”, “Volatile Times”, “Fire and Whispers”, “Into Asylum” och första singeln “Ghosts of Utopia” är alla riktigt bra låtar. Jag gillar också den teatraliska “Bernadette” och avslutningslåten, den vackra “Oh beautiful town”. På det stora hela är det en platta med hög kvalitet rakt igenom. Problemet är bara att det jämförelsevis inte når riktigt ända upp till föregångaren. Är det egentligen tillåtet att vara besviken på en så här bra platta? Om vi återknyter till min frågeställning ovan så är det troligtvis något som komplicerar denna recension mer än det komplicerar för artisten i fråga. Jag hade sjukt stora förväntningar och jämfört med den briljanta föregångaren kan det ju i stort sett bara bli sämre. Jag är dock övertygad om att med lite distans till “Volatile Times” så kommer jag släppa alla jämförelser jag gör nu. Chris Corner är en låtskrivare som höjer sig långt över mängden och jag ser fram emot fler släpp i framtiden även om det inte kommer toppa det som har varit.

// Thobias Wollhed, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist

 1. I salute you Cristopher
 2. Music People
 3. Volatile Times
 4. Fire and Whispers
 5. Dance with Me
 6. Bernadette
 7. Ghosts of Utopia
 8. Commanded by Voices
 9. Into Asylum
 10. Cold Red Light
 11. Oh beautiful Town
Share Button

3 Responses to “IAMX – “Volatile Times””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] från senaste studioalbumet “Violatile Times”. Läs vår recension av albumet här. […]

 2. […] Brittiska IAMX, som frontas av före detta Sneaker Pimps-medlemmen Chris Corner, gör senare den här veckan bandets andra singelsläpp från det senaste albumet “Volatile Times”. […]

 3. […] versionen av IAMX nya singel “Bernadette” hämtad från senaste albumet “Volatile Times”. […]