Subscribe via: RSS

Aphex Twin till Arvikafestivalen

Posted on 16 March 2011

Nu händer det igen. Drömmar som går i uppfyllelse på Arvikafestivalen. Depeche Mode, The Knife, Nine Inch Nails, Björk, Kraftwerk, listan kan göras lång av de legender och storheter som spelat i Arvika en varm sommardag (jo, kanske har det regnat någon liten gång). Men snart kommer ännu fler varma sommardagar och ännu fler drömmar kommer gå i uppfyllelse. Pionjären och hjälten tar sitt pick och pack ställer sig för första gången på en scen i Sverige. Det kommer vara ett historiskt ögonblick och vi vill att du ska dela det ögonblicket med oss. Vi vet att ni är många som skrikit och tjatat och bönat och bett efter Aphex Twin. N U K O M M E R H A N!

Richard D James är alfahannen av electronica och som sagt en av de största pionjärerna inom den moderna elektroniska musiken. Av alla hans alias och alter egon, som till exempel AFX, Polygon Window och The Dice Man, så är Aphex Twin den primära kanalen för kreativitet. Visste du förresten att han är en av de i världen som är välsignade eller förbannade med synestesi, en sjukdom som gör att man plockar upp dubbla budskap från alla fem sinnena.

Richard växte upp på de brittiska öarna med sin härligt konstiga kombination av spektakulära landskap och enknaprande tristess. Han studerade elektronik för att bli ingenjör men det slutade istället med att han fick maskinerna att sjunga. 1991 grundade Richard tillsammans med Grant Wilson Clarriage skivbolaget Rephlex som sedan dess har varit en plattform för nya innovationer av dynamiken i Acid-musiken.

Aphex Twin har gett ut ett gäng skivor men ingen har varit den andra lik. Hans första fullängdsalbum, Selected Ambient Works 85-92, släpptes 1992 och den är ta oss tusan ren balsam för själen. Efter debuten blev han hetare och hetare medan hans sound blir kallare och kallare. Via legendariska Warp släpptes sen Selected Ambient Works Volume II som är en röntgenbild av debutalbumet och inget mindre än en isande skönhet.

Tredje skivan är grymma beats, påträngande rytmer och väsande andning. Sen blir det återigen abstrakt men inte för den skull sämre utan fantastiskt vackert och fullkomligt oemotståndligt. 2001 kommer det sista livstecknet från Aphex Twin i albumform, Drukqs, plus några återgivningar med mixar och samlingsalbum. Men han har sagt i intervjuer att han har sex album klara liggandes i skrivbordslådan. Vi får se vad som händer, vi skiter i vilket. Nu tarAphex Twin med sig sin audiovisuella raveshow beger sig till Arvika med massa laser, visuals och annat typiskt galet och besöker Arvika.

Om du inte känner att Aphex Twin riktigt har berört dig ännu så släpp garden, se det som en utbildning. Det är delvis tack vare Aphex Twin att den elektroniska musiken är där den är idag. Det är många som ser honom som sin största inspiration och som fullkomligt älskar det han gör. Fråga bara The Knife, Röyksopp eller Radiohead.

Arvikafestivalen är tokigt stolta över att presentera en legend. En elektronisk hjälte. Aphex Twin.

Share Button

Comments are closed.