Subscribe via: RSS

50/50 fortfarande målet för Arvikafestivalen

Posted on 08 March 2011

50/50 fortfarande målet för Arvikafestivalen

Arvikafestivalen fortsätter sin 50/50-satsning i strävan mot ett helt jämställt artistprogram. När festivalen på internationella kvinnodagen följer upp sin målsättning är könsfördelningen bland de hittills släppta banden 30/70, jämfört med 20/80 förra året.

– Vi gör framsteg men har ännu inte nått vårt mål, säger Viktoria Lindén, huvudansvarig på Arvikafestivalen. Vi måste fortsätta arbeta för att boka bra artister i ett jämställt program.

Strax före Arvikafestivalens start 2010 konstaterade festivalledningen att könsfördelningen på deras scener var långt ifrån vad de tyckte var acceptabelt, med 20 % kvinnor och 80 % män. För att få bukt med problemet satte de upp målet att 2011 boka ett helt jämställt program. När den nya festivalledningen på internationella kvinnodagen gör en avstämning konstateras att fördelningen hittills ligger på 30/70.

– Vi gör framsteg men har ännu inte nått vårt mål, säger Viktoria Lindén, huvudansvarig på Arvikafestivalen. Vi måste fortsätta arbeta för att boka bra artister i ett jämställt program.

Festivalen uppger att de vill boka fler kvinnliga artister, men inte för att de är kvinnor utan för att bryta invanda mönster i en mansdominerad bransch. I bokningsarbetet håller festivalen räkningen på hur många manliga respektive kvinnliga artister som frontar programmet, men vilket program det i slutändan blir beror även på artisterna: om de är lediga och vill spela för det bud som festivalen lägger.

– Vi vill nå 50/50 för att vara med och bidra till ett mer jämställt och rättvist samhälle. Det handlar inte om att välja bort män, det handlar om att välja till kvinnor. 50/50 är fullt möjligt utan att tumma på kvaliteten.

Programmet är inte helt färdigbokat ännu och festivalen hoppas landa närmare 50/50 innan årets festival, men fortsätter arbeta med en långsiktig målsättning på ett helt jämställt program.

Dagen till ära släpper Arvikafestivalen 3 band, alla med kvinnliga bandmedlemmar:

 • Men [us]*, amerikanare i elektropunk-genren med Le Tigre’s JD Samson som gör en exklusiv spelning på Arvikafestivalen i sommar
 • Alice in Videoland, electrosynthpop-bandet som besökt Arvikafestivalen flera gånger tidigare
 • Those Dancing Days, indiepopkvintetten som nyss släppt uppföljaren till sitt succéalbum från 2008
Share Button

3 Responses to “50/50 fortfarande målet för Arvikafestivalen”

 1. Ingen says:

  Wow – vi kommer få en KÖNSNEUTRAL uppställning i år… Hur vore det att satsa på en BRA istället?

 2. Johan says:

  Eller så bokar man de bästa banden utan att haka upp sig på artisternas kön?
  Nu får de festivalansvariga skärpa sig och inte sumpa det extraliv de faktiskt har fått.

 3. Chrull says:

  Ok, så “Ingen” menar alltså att det vore omöjligt att få till en bra artistuppställning om Arvikafestivalen ser till att det blir lite fler kvinnor på scenerna i sommar? För tjejer kan inte göra bra musik? Eller?

  Jag tycker absolut att det är bra att bandbokarna tänker till lite extra och inte bara bokar de gamla vanliga gubbarna.