Subscribe via: RSS

Nachtmahr – “Semper Fidelis”

Posted on 05 January 2011

Nachtmahr – “Semper Fidelis”

Format: CD / Box / Digital download
Skivbolag: Trisol Music Group
Releasedatum: Ute nu!

8/10

En sluggande uppföljare

Österrikiska Nachtmahr har efter sitt genombrott vuxit ut till en ikon inom genren. Efter att ha varit fånigt framgångsrika med sina första två fullängdare kommer nu “Semper Fidelis” som tar vid där Nachmahr lämnade oss senast. Stampande bastoner, skrikande synthar och militäriska order på vers gör att man omedelbart känner igen sig.

Att hålla ihop sina nya platta lika hårt och kompakt som Thomas Rainer tidigare lyckats med känns helt rätt. Det finns liksom ingen anlending att laga det som inte är trasigt och ärligt talat vore inte Nachtmahr vad man är utan dessa ingredienser.

När Rainer släppte loss Nachtmahr i klubbmörkret 2007 blev det genast en succé. Mycket tack vare superhiten “Boom Boom Boom” som också var en del av “SAW IV”-soundtracket. Personligen tyckte jag att hela debut-ep’n “Kunst is Krieg” var en smula oslipad, något Nachtmahr genast tog igen i och med fullängdaren “Feuer Frei”, där man blev så slagen till golvet av ljudmattan att man blev liggande i fosterställning och undrade vad fan det var som hände. Lyckligtvis är “Semper Fidelis” inte alls långt ifrån samma genomkörare, dock utan att kunna erbjuda nyhetens behag av förklarliga anledningar. Den musikaliska biten har utvecklats – de helt instrumentala spåren på nya albumet, “Tanz, Major!” och “Massive”, är i princip skivans höjdpunkter. Det är då allt har kommit på plats och inte en enda lilltå kan vara still. Jag önskar man hade fått samma tryck i flera låtar men det faller inte riktigt på plats till hundra procent utan stannar vid “bara” riktigt bra.

Det mesta som finns att säga om Nachtmahr är redan sagt. Hyllningskören bandet har fått är större än vad hela södra USA:s samlade gospelstroppar kan dra samman och det har inte kommit oförtjänt. Nachtmahr har slagit sönder stora delar av genren för att sedan bygga ihop den till något som ibland blir nästan obehagligt nära perfektion. Pressen måste ha legat hård på Rainer men “Semper Fidelis” är imponerande genomfört. Ett album delat mellan elektroniska smekningar och piskrapp över ryggen – och är det inte så vi vill ha det?

Tracklist:

 1. Enemies 1:24
 2. Wir Schreiben Geschichte 4:17
 3. Tanz Major! 3:56
 4. Unbeugsam 3:26
 5. Verräter An Gott 3:55
 6. Rise And Fall 4:37
 7. Massiv 3:18
 8. Can You Feel The Beat? 4:04
 9. Tanz Des Blutes 3:46
 10. Rache 3:35
 11. Trockenficken 3:39
Share Button

3 Responses to “Nachtmahr – “Semper Fidelis””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] (Läs vår recension av “Semper Fidelis” här!) […]

 2. […] musikvideon till den nya Nachtmahr-singeln “Can You Feel The Beat?” hämtad från senaste albumet “Semper Fidelis”. […]

 3. […] senaste albumet “Semper Fidelis” (från 2010) och EP’n “Can You Feel the Beat?” (som släpptes förra året), […]