Subscribe via: RSS

Lustans Lakejers nya album finansieras av fans

Posted on 08 January 2011

Lustans Lakejers nya album finansieras av fans

Lustans Lakejer, med Johan Kinde i spetsen är aktuella med nya albumet “Elixir” som släpps den 26 januari, det första sedan “Åkersberga” som kom 1999.

På måndag den 17 januari släpps preliminärt den andra aptitretande singeln “Eld & Vatten” (med gästspel av Jenny Silver) som överlägset vunnit omröstningen på bandets Facebooksida med över 50% av rösterna. Under hösten släpptes den första singeln – “Det Verkade Så Viktigt Då”.

Ett något annorlunda upplägg från skivbolagshåll ligger som grund till den nya fullängdaren. Finansiärerna består nämligen till stor del av gamla trogna fans som valt att satsa kapital i ett nytt album. Alexander Johansson från reklambyrån Soft, debattören och författaren Johan Norberg och Gunnar Sonesson som driver Diplomat PR är tillsammans riskkapitalisterna bakom det nya albumet.

I de tuffa piratkopierings och fildelningstider som råder så är det svårt för alla skapande artister att få betalt för sitt hårda arbete. Därför har Johan Kinde bildat ett aktiebolag och plockat in medfinansiärer som täcker inspelningskostnaderna, medan skivbolaget i princip enbart agerar distributör. Skivbolaget Stranded Rekords är också återupplivat (som ett dotterbolag till svenska Universal) och kommer alltså sköta distributionen av albumet.

Till tidningen Metro säger Johan Kinde att det nya arrangemanget knappast minskar hans konstnärliga frihet;

”Alla artister har någon som bekostar och godkänner så länge de inte betalar själva. I det här fallet är de inte med för att tjäna pengar utan för att få en Lustans-skiva. Så jag upplever mer kontroll och bättre avtal.”

Många tycker säkert att det är paradoxalt att denna nya finansieringsmodell testas på en produkt som snarast förväntas att vara museal redan vid releasefesten, men kanske är det är ändå en

glimt av framtiden vi ser redan här.

“Elixir” släpps den 26 januari via Stranded Rekords.

Lustans Lakejer spelar live på Debaser Medis den 17 februari (Support: Ljusår). Johan Kinde utlovar en lång konsert över 2 set, mycket från första 30-årsjubilerande albumet, nya plattan samt alla hitsen!

Mer info kommer postas löpande på Lustans Lakejers facebooksida – http://www.facebook.com/LustansLakejer

Share Button

One Response to “Lustans Lakejers nya album finansieras av fans”

  1. Stefan i Oxelösund says:

    Undrar vad det kostar att spela in en skiva igentligen??
    Vet en del som släppt egna skivor och vad jag vet så behöver man inte sälja 1000 tals skivor att få det och gå runt,fast Kinde och grabbarna kanske ska ha en månadslön var att leva på också,vad vet jag?
    Sysslar dom med musiken på heltid el som hobby??
    I alla fall så önskar jag dom lycka till:-)