Subscribe via: RSS

Covenant – “Modern Ruin”

Posted on 11 January 2011

Covenant – “Modern Ruin”

Format: CD / 2CD / Digital download
Skivbolag: Progress Productions
Releasedatum: 14 januari

8/10

Daniel Myer-kryddad svensk stolthet.

Det var länge sedan ett kommande album diskuterats, analyserats och haft så stora förväntningar och förhoppningar bland fansen som just denna platta. Vår svenska stolthet Covenant har inte spelat in något nytt material på fyra år (Red.anm: Sedan “Skyshaper” från 2006). Istället har man varit på ständigt resande fot och fortsatt invadera ny mark med sina liveshower.

Trion gjorde under december ett framgångsrikt återbesök i Ryssland och även en bejublad spelning på hemmaplan på årets ElectriXmas. När man annonserade ut nya albumet “Modern Ruin” så slog det verkligen gnistor om stora delar av synthsverige!

Nyrekryterade medlemmen, tyske Daniel Myer, som ju har skruvat fram elektroniska ljudlandskap i ett par decennier vid det här laget i en rad olika projekt – har verkligen gjort sitt avstamp i “Modern Ruin”. Fyra av spåren är hans och flera av de övriga spåren har givits en uppenbar touch av den typiska Myerska ljudbilden.

“Modern Ruin” är i mångt och mycket en vidareutveckling av det som de flesta nog uppfattar som det typiska Covenant-soundet. Samtidigt är jag snabb att konstatera att trion också återgår till sina rötter i många avseenden. De starka melodierna och väl sammansatta textraderna finns där och är starkare än på länge. Under albumets melodiösare stunder, när man tar en paus i byggandet av ljudlandskap fyllda med ambienta technoexperiment, så levereras ett snudd på perfekt paket.

Kompositionerna har en bra variation, både ljudmässigt och i tempo, samtidigt som innovativa mellanspel, som femte spåret “Kairos”, ger perfekta andrum till lyssnaren. Det som möjligtvis saknas är hitsen. Nåväl, singelsläppet “Lightbringer” (Red.anm: med gästspel av Henrik Bäckström från Necro Facility) och tredjespåret “Judge Of My Domain”, har båda refränger som verkligen gnager sig in ordentligt. Tillsammans med den vackra “The Beauty And The Grace” utgör dessa förmodligen albumets tre starkaste spår.

Utöver detta levererar Covenant sin vana trogen ett par typiska, monotona och skitiga dansgolvsdräpare som “Beat The Noise” och “Dynamo Clock”.

“Modern Ruin” i sin helhet visar upp ett Covenant som önskar förädla sig själva och ta nästa steg, utan att för den sakens skull förneka sina musikaliska rötter och vända sina gamla fans ryggen.

Tracklist:

 1. Modern Ruin 01:28
 2. Lightbringer (feat. Necro Facility) 05:41
 3. Judge Of My Domain 06:05
 4. Dynamo Clock 05:32
 5. Kairos 01:11
 6. The Beauty And The Grace 04:52
 7. Get On 04:40
 8. Worlds Collide 04:16
 9. In The Night 03:20
 10. Beat The Noise 06:00
 11. The Road 05:23

Tracklist Bonus-CD: *

 1. Wir Sind Die Nacht
 2. Wir Sind Die Nacht (Oscar Holter Remix)
 3. Wir Sind Die Nacht (Full Instrumental)
 4. Wir Sind Die Nacht (Henrik Bäckström Remix)
 5. Wir Sind Die Nacht (Sample)
 6. Ich War Nichts (Sample)
 7. Wunder (Sample)

* Medföljer den begränsade utgåvan.

Share Button

4 Responses to “Covenant – “Modern Ruin””

 1. Stefan i Oxelösund says:

  Det ska bli kul att få höra plattan:-)

 2. xe dien mini says:

  Simply desire to say your article is as amazing.
  The clearness on your publish is just nice and that i could assume you’re a professional in this subject.
  Fine with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay
  updated with approaching post. Thanks one million and please carry on the
  gratifying work.


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Covenant – “Modern Ruin” – Vår recension (8/10) här! […]

 2. […] de la Cour – “Henric de la Cour” (10/10) Covenant – “Modern Ruin” (8/10) Mr Jones Machine – “Monokrom”. […]