Subscribe via: RSS

Monostrip – “The Grand Youth”

Posted on 28 December 2010

Monostrip – “The Grand Youth”

Format: CD
Skivbolag: Wonderland Records
Releasedatum: Ute nu!

7.5/10

Kommer att växa minst en klass med tiden.

Svenska Monostrips debutalbum med en – för en nostalgisk romantiker som mig – oemotståndliga titeln “The Grand Youth” visar sig inte alls vara så retro- eller nostalgiskt som jag förväntar mig eller varit rädd för. Tvärtom låter det dansant och modernt, men inte värre än att det passar utmärkt att deppa till i pojk-  eller flick-rummet eller att uppleva ögonblick av 80-talsnostalgi till med hjälp av synthstråkar och italobasgångar, som i till exempel “Miami”.

Mina första associationer går annars till ett synthigare Eskobar eller poppigare Yvonne, men varefter jag lyssnar hör jag inslag i musiken, en vändning, en melodislinga, som påminner om såväl Pet Shop Boys som Cut Copy och Junior Boys, även om Monostrip nog ändå ligger närmare klassisk synthpop som Mesh. Emmon är ju också med och sjunger på ett spår och det är ytterligare en referens men då låter Monostrip mer som Paris än hennes solokarriär. Vad man dock inte hör ett spår av är ursprunget i den studentikosa poporkestern I’m from Barcelona. Ja, det är faktiskt sant: Monostrips medlemmar spelar också i det våldsamt överhausade 27-mannabandet med Erasmus-student-image. Övergången till Monostrip måste vara den märkligaste metamorfos sedan Norman Cook gick från Housmartins och blev Fatboy Slim!

Om man skall summera mina  intryck så hör singlarna – “Like a Drug” och “Miami” till de bästa låtarna, i knappt konkurrens med “Too Many Hearts” och “Brooklyn Bridge”. En av svårigheterna i bedömningen är just att plattan är oerhört jämn. Det är välproducerat och inte särskilt hårt men det blir aldrig polerat eller lamt, som till exempel Hurts.

Spontant skulle jag vilja ge ett ganska högt betyg, ett bra och jämnt album utan något som verkligen sticker ut men också utan svackor. Men jag har en känsla av att det kommer att växa minst en klass med tiden, att detaljerna i exempelvis “Brooklyn Bridge” framträder tydligare i bilen i vinternatten, därav det starka betyget.

Rekommenderas!

// Thomas Pettersson, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist:

  1. Too Many Hearts
  2. Miami
  3. Like A Drug
  4. The Rift
  5. Monostripper
  6. Brooklyn Bridge
  7. Ruin It All
  8. Rosco
  9. Drowning (Featuring Emmon)
  10. Writings
Share Button

Comments are closed.