Subscribe via: RSS

Hocico – “Tiempos De Furia”

Posted on 06 December 2010

Hocico – “Tiempos De Furia”

Format: CD / 2CD / Fanbox / Digital Download
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: Ute nu!

9/10

En nästintill perfekt mix av mörk electro.

Mexikanska Hocico tillhör den lilla skaran ännu aktiva band som med sin musik i praktiken skapat en egen genre,  en egen scen. På denna scen utspelas ett skådespel placerat i den mörkaste utav helvetets dalar. Med en ljudbild som ett par dussin band har försökt kopiera under ungefär lika många år, anländer nu det nya albumet “Tiempos De Furia”. Albumet är duons första sedan “Memorias Atras” som kom för två år sedan (2008).

Aptitretaren, singeln “Dog Eat Dog” som släpptes i somras har gått varm på de alternativa dansgolven sista tiden. Låten i sig är absolut inte albumets starkaste, men likväl en riktig hit och tveklöst ett av årets starkaste singelsläpp. En låt som genast la ribban högt för vad som komma skulle på den här fullängdaren. Hocico låter Hocico och det vore väl underligt annars?

Problemet med att recensera ett nytt Hocico-album är dock att tackla alla förhoppningar och, av naturliga skäl högt ställda förväntningar och försöka bedöma det med neutrala öron. Det är ju så lätt att jämföra med ett par av bandets tidigare milstolpar. Produktionen är suverän! Ljudbilden är uppdaterad och fräsch. Känslan är att bandet inte velat släppa ifrån sig någonting innan man varit helt nöjda.

Till skillnad från många av bandets followers och copycats som “så gärna vill låta Hocico” så är man noga med ljudbilden och strukturen i sina kompositioner. Detta är något som lyfter helheten och trots ett sound som man är hyfsat van vid ändå ger den där aha-upplevelsen då och då. Visst, liknande ljud förekommer i flera låtar, men uppfattningen är att det mesta är nytt jämfört med deras tidigare alster. Faktum är också att detta är ett av de första albumen i genren dark electro/harsh ebm som jag faktiskt kunnat spela på repeat en eftermiddag utan att ledsna på samma leadsynthar och oontz oontz i 150..

Albumet startar mörkt, släpande och tungt med “I Want To Go To Hell” och efter detta skickar Hocico lyssnaren temaenligt, utan pardon iväg på en resa mot helvetet i 400 km/t via andra spåret “Where Words Fail, Hate Speaks”. Färden går genom mörker, blod, våld via skruvade synthar, sedvanliga samplingar från skräckfilm och i botten tunga rullande basgångar. Ovanpå detta Erks mardrömslika stämma, viskande och väsande sina mörka, onda poetiska helvetesbudskap. Tredje spåret “Flesh To Lecerate” är en underbar clubhit med en refräng som gnager sig in i självaste benmärgen!  En snitsigt programmerad analog basgång möter ett vackert arrangemang av stråkar tillsammans med snyggt komponerade melodier.

Tempot är bra varierat och även om det mesta går hyfsat snabbt så innehåller albumet även ett par något långsammare låtar; “Lost Fate” och “Not Human” är två underbart melodiösa, tunga och ganska avskalade spår i halvtakt. Faktum är att den senare av dessa två är ett av albumets absolut starkaste låtar. Med i mixen finns också några instrumentala alster som till exempel “Kiss Of The Apocalypse”, vilket ger perfekta pauser och andrum som behövs för att det inte skall bli långtråkigt och tjatigt. Titelspåret måste nämnas också; “Tiempos De Furia”. Det är en av de två låtarna på albumet som sjungs på bandets spanska modersmål. Detta är en rökare utan dess like, som kommer röra om ordentligt på de alternativa dansgolven i vinter!

Materialet håller jämn och hög kvalitet rakt igenom och det är just de där aha-upplevelserna som skiljer mästarna från lärljungarna i genren. De pigga nykomlingarna får, med all respekt, ursäkta; Hocico förblir ensamma på tronen ett tag till!

“Tiempos De Furia” är ingen ny milstolpe på något sätt, duon har gjort det förut och man gör delvis samma sak igen. Skillnaden den här gången är att man levererar det i en snudd på perfekt förpackning, med en nästintill perfekt mix av mörk electro.

Skivbolaget Out of line levererar “Tiempos De Furia” utöver den ordinarie CD-utgåvan även i en begränsad deluxeutgåva. Denna innehåller en bonusdisc med två exklusiva spår samt en remix vardera av skivbolagskollegorna i Feindflug och Formalin.

Utöver denna levereras albumet även i en fanbox modell aluminium med “extra allt” som förutom deluxeutgåvan innehåller t-shirt, flagga, nyckelband, klistermärke och handnumrerat ägarcertifikat! God Jul!

// Jens Atterstrand, ElektroSkull – Syntportalen

Tracklist:

 1. I Want To Go To Hell 4:41
 2. Where Words Fail, Hate Speaks! 4:26
 3. Flesh to Lecerate 4:59
 4. Dog Eat Dog 4:59
 5. Hey… It’s Me 3:27
 6. Bite Me! 5:28
 7. Lost Fate 4:36
 8. Kiss Of the Apocalypse 3:47
 9. Twist the Thorn 4:57
 10. Tiempos de Furia 4:35
 11. Not Human 4:22
 12. Altered States 5:20
 13. Los Espejos Rotos 2:18

Tracklist Bonus CD (Deluxe utgåvan):

 1. The Disguise 4:17
 2. A Call For Destruction 5:02
 3. Bite Me! (Feindflug Remix) 5:26
 4. Twist the Thorn (Formalin Remix) 4:04
Share Button

2 Responses to “Hocico – “Tiempos De Furia””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Furia” måhända inte är den mexikanska duons bästa verk någonsin, men som jag antydde i min recension så får alla talangfulla, småtrevliga “kloner” av detta sound ursäkta. Ni är inte […]

 2. […] mexikanska dark electro-duon Hocico turnérar just nu för fullt efter den senaste fullängdaren “Tiempos de Furia” […]