Subscribe via: RSS

Social Ambitions – “Almost Gone”

Posted on 03 November 2010

Social Ambitions – “Almost Gone”

Format: Digital Download
Skivbolag: Electric Fantastic Sound
Releasedatum: Ute nu!

5/10

Typiskt men lyssningsvänligt debutalbum från Stockholmsduon.

Social Ambitions är en ny duo på svenska skivbolaget Electric Fantastic Sound, bande består av Stockholmskillarna Anders Karlsson och Mikael Arborelius. Bandet bildades 2005, debuterade under 2006 med singeln “Burning”, som sedan har följts upp med ytterligare singelsläpp – “Innocence” (2007) och “The Strip” (2008).

Tidigare i år släppte man ytterligare en singel – “Do You Want To Go”, som nu alltså följs upp med debutalbumet – “Almost Gone”.

Herrarna Karlsson och Arborelius gör en ganska rak och retro synthpop vars influenser andas mestadels Erasure och Second Decay, vilket egentligen inte är fel att ha!

Sverige har en lång tradition med just sådana band och jag ställer mig lite tvekande till om det är bra eller dåligt. Jag vet att många inte är så förtjusta i just den här typen av retro-synthpop. Nu är det dock Social Ambitions som gäller, så frågan jag ställer mig är: Har de det där lilla extra som gör att de sticker ut i mängden?

Svaret är: Inte speciellt. “Almost gone” är en ganska typisk synthpopsplatta, där den enda skillnaden från många andra skivor i samma genre är att denna inte riktigt går lika mycket i moll som sina likar. Bandet har ett ganska rent, väldigt elektroniskt sound som är mycket trevligt att lyssna på, men tyvärr inte speciellt starka låtar. Sången är godkänd men ganska trist producerad, vilket tillsammans med de mestadels halvdana låtarna gör att det blir tråkigt i längden. Det blippar på med vackra synthljud men griper aldrig riktig tag i en, tyvärr.

Ljusglimtar finns dock! Soundet är väldigt tilltalande för en synthpopsräv som mig och ger mig lite hopp inför framtiden. Singelspåret “Do You Want To Go” är en värdig singel, en fin liten dansgolvssak på knappa tre minuter. Ett annat spår värt att lyssna på är titelspåret “Almost Gone”, en vacker ballad med sköna synthmattor!

Så är “Almost Gone” värt ett köp? Tja, bandet levererar inte direkt något nyskapande, men å andra sidan – varför försöka uppfinna hjulet på nytt? De har ett lyssningsvänligt sound och jag ser fram emot att följa deras utveckling. En ganska typisk debutplatta alltså som inte är så stark, men som åtminstone visar upp talang och lovar gott inför framtiden.

Tracklist:

 1. We Know What You Need 5:08
 2. Big Time 3:39
 3. Come Closer 3:38
 4. Innocence 3:28
 5. Burning 3:56
 6. Dead On Arrival 4:00
 7. Do You Want To Go 3:01
 8. On My Own 3:34
 9. Almost Gone 4:12
 10. Stiger Upp 4:13

// Joachim Andersson, ElektroSkull – Synthportalen

Share Button

5 Responses to “Social Ambitions – “Almost Gone””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Med på samlingen finner vi också ett svenskt bidrag med Social Ambitions’ – “Come Closer”, hämtad från deras nya album “Almost Gone” som vi recenserats här. […]

 2. […] det hyllade debutalbumet “Almost Gone” från 2010 och den fristående tvåspårssingeln “Commandments”, som släpptes i […]

 3. […] Efter debutalbumet “Almost Gone” (2010), som bland annat erhöll en av nomineringarna i synthkategorin vid Manifestgalan när det begav sig […]

 4. […] fullängdare som släpps senare under året via Electric Fantastic Sound. Duon albumdebuterade med “Almost Gone” (2010) och följde upp med EP’n “Anticipation” förra […]

 5. […] (2007) och “The Strip” (2008), så albumdebuterade Social Ambitions med “Almost Gone” under 2010. Albumet inkluderade två singelsläpp, titelspåret “Almost Gone” och […]