Subscribe via: RSS

Leaether Strip – “Dark Passages + Seasons Change, I Don’t”

Posted on 17 November 2010

Leaether Strip – “Dark Passages + Seasons Change, I Don’t”

Format: 2CD / Digital Download
Skivbolag: Alfa-Matrix
Releasedatum: Ute nu!

8/10

Skräckinjagande framsteg från Danmark.

Snabbproducerande och ständigt aktive Claus Larsen släpper, återigen, nytt material med sitt huvudprojekt Leaether Strip. Dansken släppte så sent som tidigt i somras den senaste fullängdaren “Mental Slavery” och har sedan turnerat flitigt och även gästat sverige under Arvikafestivalen i somras.

Nu i november, på sin egen födelsedag den 13 november, levererar dansken ännu ett nytt album där den första discen utgör soundtracket till skräckfilmen “Dark Passages” medan den andra ger oss det nya studioalbumet “Season’s Change, I Don’t”.

Det är vännen Cesar Cruz som spelar in novellfilmen “Dark Passages” och det unika är att Claus skrev och spelade  in soundtracket redan innan filmen var färdigproducerad! Claus gavs fria händer efter att ha läst filmens manus och uppdraget i sig är, enligt honom själv, något han alltid drömt om.

På förhand hade jag inbillat mig att detta skulle kännas spretigt, eftersom det är en kombination av filmsoundtrack och eget material som släpps i samma veva. Jag kunde inte ha mer fel! De låtar som inte ingår i det ordinarie soundtracket passar ändå väl in i mixen och känns inte ett dugg malplacerade! Det är en mörk framtoning Larsen ger oss, en produktion som är längre ifrån de ljusa jylländska fälten än vad jag tycker Leaether Strip varit på länge. Claus låter inte längre lika arg genomgående utan det finns någon sorts hopplöshet och likgiltighet som genomsyrar albumet. Därmed inte sagt att albumet saknar de sedvanliga hitsen, framför allt den längre versionen av filmens titelspår kommer göra sig riktigt stark på dansgolven i vinter!

Arbetet med soundtracket och den medföljande skivan kom väldigt snabbt. Claus Larsen var tvungen att släppa allt han hade för händerna för att hinna göra klart skivan, som av bara farten växte till två. Man kan knappast klaga på inspirationen då det material den danske EBM-kungen har levererat håller genomgående hög klass och framför allt finns det en ny sida av Leaether Strip dolt i “Dark Passages + Season’s Change I Don’t”. Jag vet inte om det har med tidspressen eller att hålla fokus på skräck som har gjort det, men de influenser och toner han lagt sig till med passar honom väl. En utveckling som känns helt rätt! Genom spår som “Black Magic Man” och “Dead Swan” och “Bondage is not a Crime” tas vi på en dramatisk resa genom kalla synthar, snyggt distade röster och en ständig touch av skräck.

Det är inte utan problem att recensera en skiva där nära hälften är ett soundtrack, även om låtarna känns väldigt självständiga från filmen. Dock tycker jag Claus har genomfört det här med galans. Trots tidspressen och den lite underliga men väldigt spännande arbetsformen håller alla 23 spår en genomgående god kvalitet. Framför allt står hans nya material ut för sig själv och höjer betyget ytterligare ett snäpp.

Vore jag filmens regissör, Cesar Cruz, hade jag knappt kunnat bärga mig för att få sätta mig i klipprummet och lägga bild till den massiva och skräckinjagande ljudmatta av hopplöshet som dansken har byggt upp.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen

Tracklist:

CD1 – “Dark Passages”

 1. Dark Passages 05:35
 2. Twisted Games 07:58
 3. Everything Dies 09:03
 4. Violence 05:33
 5. Embracing Life’s Fire 05:41
 6. Amanda 13:02
 7. The Dead Stare 07:29
 8. Lilith 20:21
 9. When Hate Takes Over 01:59

CD2 – “Season’s Change, I Don’t”

 1. The End Of The Road 05:47
 2. Black Magic Man 05:43
 3. Bondage Is Not A Crime 05:42
 4. Seasons Change – I Don’t (Feat. Amanda Eisemann) 04:58
 5. Dead Swan 05:12
 6. It’s Not Real 02:56
 7. It’s So Real 03:35
 8. Door With No Handle 04:43
 9. My Shadow Is Your Home (Extended) 08:47
 10. Dark Passages (Extended) 07:57
 11. Everything Dies (Extended) 09:02
 12. Voluntary Confinement (Extended) 05:16
 13. My Shadow Is Your Home (Ehron Vonallen Remix) 03:50
 14. Embracing Life’s Fire (Mortiis Remix) 05:46
Share Button

One Response to “Leaether Strip – “Dark Passages + Seasons Change, I Don’t””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] och EP’s, där de två senaste albumen “Mental Slavery” (2010), filmsoundtracket “Dark Passages + Season’s Change – I Don’t” (2010) och “Untold Stories: The Melancholic Sessions” (2011) noteras som de tre sista, […]