Subscribe via: RSS

Formalin – “Bodyminding”

Posted on 29 November 2010

Formalin – “Bodyminding”

Format: CD / Digital Download
Skivbolag: Out Of Line
Releasedatum: Ute nu!

6/10

Skön ambition som inte räcker hela vägen fram.

Två killar från Berlin så djupt förälskade i sin hemstad säger sig ha uppfunnit en ny musikgenre, “Berlin City Industrial”. Det är ett effektivt sätt att få folk att höja på ögonbrynen men ska man vara krass är det mest ett schysst pr-trick. Något omvälvande EBM-album är det inte direkt tal om, “Bodyminding” kastar inte om världsordningen och bygger ett elektronisk Stonehenge. Jag gillar dock ambitionen, bandets medlemmar Tominous och Gabor beskriver sig själva som “masterminds” och att de satt tonen till i deras ögon världens bästa stad Berlin. Det är rätt kaxigt att ge cirka fyra och en halv miljoner människor ett sounddtrack bara sådär.

Formalins korståg för sig själva har dock gett resultat. De har blivit signade av genrens största aktör, tyska Out of Line Records, fått ett par stora klubbhits och blev så pass bra polare med mexikanska Hocico att de genast blev erbjudna att vara förband på deras turné. Tyskarnas stjärnskottskarriär kommer heller inte oförtjänt, “Bodyminding” är långt ifrån dålig. “Yuppiescum”, “Fallout” och “Deliverance” är snygga exempel på att Formalin inte har skapat en helt unik genre men är definitivt nyskapande. Genom flera låtar, kanske mest “This Isn’t Love”, hör man influenserna från Skinny Puppy och ljudbilden känns heller inte långt ifrån ett musikutopiskt Berlin. Det är även här och i nämnda hittar som duon är som bäst – problemet ligger i att tyskarna har bränt för mycket krut och resten av spåren har fallit i glömska. Ska man skapa en ny genre räcker det inte med 4-5 låtar för att sen lägga sig på sofflocket.

Det är lätt att vara överkritisk i jantelagens namn när Formalins ambitionsnivå ligger där den ligger. Klart man får extra höga förväntningar när ett band säger sig vara synthens svarta riddare men tyvärr stämmer det inte helt överens med verkligheten. Jag hade gärna sett att hela albumet låg på en hög nivå och inte tar de berg- och dalbanesvängarna som det gör med mindre spännande låtar som “Beliefmaker”, “Sezyr” och “Koerperfabrik”.

“Bodyminding” sätter inte en ny standard för hur musik ska låta. Formalin har inte skapat en ny genre. Vad man däremot har gjort är ett helt okej album som säkert kommer tilltala många och med den publicitet de har fått och deras image kommer de säkert nå högt. Man får hoppas att kreativiteten följer med och inte desinficeras – i just formalin.

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Synthportalen


Tracklist:

 1. Fallout 03:41
 2. Yuppiescum 04:04
 3. My Fetish 04:43
 4. Beliefmaker 04:21
 5. Deliverance 05:26
 6. This Isnt Love 04:38
 7. Sezyr 03:30
 8. Breath Control 03:49
 9. Addicted 03:25
 10. Resistance 05:27
 11. Koerperfabrik 04:36
 12. Aftermath 03:17
Share Button

One Response to “Formalin – “Bodyminding””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Formalin albumdebuterade för snart två år sedan med “Bodyminding” efter att bandets ganska originella stil av EBM, som man själva kallar för ‘Berlin City […]