Subscribe via: RSS

Iris – “Blacklight”

Posted on 12 October 2010

Iris – “Blacklight”

Format: CD / Digital download
Skivbolag:
Infacted Recordings
Releasedatum:
Ute nu!

5/10

Såsig, tråkig och långsam sörja

“The Awakening” (2003), från amerikanska Iris är ett av de tio bästa synthpopalbumen jag äger. Ett alldeles ypperligt exempel på att genren verkligen inte var död. Sedan kom “Wrath” (2005), som var något av en besvikelse mest på grund av mina högt ställda förväntningar från albumet innan. Nu, fem år senare får vi äntligen nytt färskt material i form av “Blacklight” och det kommer som ett slag i magen. På fel sätt!

Jag har lyssnat på skivan om och om igen de senaste veckorna och den enda tanke som går igenom mitt huvud är: Är det här verkligen samma personer som gjorde “The Awakening”?

“Blacklight” är en såsig, tråkig och långsam sörja nästan helt utan bra verser och refränger. Istället för vacker elektronisk musik får vi något sorts downtempo elektrotrams, där jag seriöst funderar på om Reagan Jones och Andrew Sega bestämt sig för att det gått alldeles för länge sedan de släppt något nytt och spelat in en platta över en helg. Man känner ingen bakomliggande tanke, ingen inspiration verkar finnas alls.

Förmildrande omständigheter – “Prophetic” och “X Wires”, med helt godkända refränger. Utan de två låtarna hade skivan dock varit ett verkligt bottennapp. Herrarna Jones och Sega vet hur man gör bra musik, men tyvärr så verkar de ha tröttnat helt. Det sitter långt inom mig att såga det här, men de får en svag femma tack vare låtarna jag nämnde tidigare.

2010 års största besvikelse.

Tracklist:

  1. Closer to real
  2. X Wires
  3. Panic Rev
  4. The Marianas Depth
  5. Disintegrate
  6. Fighter
  7. Red Right Return
  8. Prophetic
  9. Cruel Silence

// Joachim Andersson, ElektroSkull – Synthportalen

Share Button

Comments are closed.