Subscribe via: RSS

Funker Vogt – “Blutzoll”

Posted on 20 October 2010

Funker Vogt – “Blutzoll”

Format: CD / Digital download
Skivbolag: SPV / Synthetic Symphony
Releasedatum: 22 oktober

6/10

Ett hyggligt dagsverke som vilar på stor rutin.

Funker Vogt är inget okänt namn för de som har koll på synthscenen. “Blutzoll” är tyskarnas åttonde fullängdare och uppföljare  till “Aviator” som släpptes under 2007. Det är inte mycket som har förändras genom åren, bandet fortsätter i sina egna fotsteg, så även nu . Har du hört ett Funker Vogt-album vet du vad som väntar. Det känns skönt att de inte tappar ett vinnande koncept och det finns ju en anledning till att de har skapat sig ett namn. Samtidigt kan man ju ifrågasätta modet hos Funker Vogt då nya “Blutzoll” inte är varken fräscht, uppiggande eller nytt.

Jag har väldigt svårt att bestämma hur bra det här egentligen är. Albumet är definitivt inte dåligt och i vissa stunder kan jag tycka den är riktigt bra, men det tyvärr glöms det alltför snabbt bort. Det kanske är att man får precis vad man förväntar sig?

Visst, tyskarna har återgått lite till bodyhållet igen och albumet är överlag tajtare, mer kompakt och mörkare än deras tidigare alster. Musiken är inte riktigt lika enkel att ta till sig och den lilla härliga glättigheten som funnits tidigare är nu borta. Jag tror Funker Vogt gärna vill se sig som lite tuffare, elakare och hårdare i och med “Blutzoll”. Första singeln “Arising Hero”, är ett kvitto på just detta, andra exempel är “Fire and forget” och “Bloodthirst”.

Själva beskriver bandet många av låtarna som “catchy”, något som skall sätta sig direkt. Det är inte sant. Det är det som är det stora problemet med skivan, här finns många bra låtar men så fort de är slut har jag svårt att komma ihåg vad det egentligen är jag har hört. Många spår är lite karaktärslösa, inte alls så “catchy” som bandet själva vill göra gällande. Det är något som saknas. Jag tror faktiskt det inte hade varit helt fel med ett litet stänk glättighet, det hade skapat en djupare ljudbild – något som i alla fall jag hade uppskattat.

Oavsett vad, “Blutzoll” är inte alls dålig. Funker Vogt har gjort ett bra jobb, ett hyggligt dagsverk. Men man har arbetat lite för mycket på rutin och det kan ha infunnit sig någon sorts lathet.

Men efter så många år i branschen är det kanske inte så konstigt att den kreativa gnistan är svårare att blåsa liv i än vad det en gång var?

Bra – men inte mycket mer.

Tracklist:

 1. Arising Hero
 2. Genozid
 3. The State Within
 4. Fire and Forget
 5. Robots
 6. Hold My Ground
 7. Terroristen
 8. Krieger
 9. My Innermost
 10. Bloodthirst
 11. Black Waters
 12. Arising Hero – Forgiven

// Joakim Holfve, ElektroSkull – Syntportalen

Share Button

2 Responses to “Funker Vogt – “Blutzoll””


Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Funker Vogt återvände förra hösten med bandets senaste album “Blutzoll” – missa inte vår recension här! […]

 2. […] den senaste fullängdaren “Blutzoll” (2010) och förra årets fristående singelsläpp “Hard Way”, så är Funker Vogt nu […]